Είναι ακόμη πολλά τα «αν»…

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στοιχειώδης σοβαρότητα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η ίδια στοιχειώδης σοβαρότητα «απαγορεύει» να ληφθούν «τοις μετρητοίς» οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Αυτά που είπαν ο Αλ. Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά για τη στάση/απουσία της ελληνικής πλευράς από όσα έγιναν στις Βρυξέλλες βρίσκονται στο πλαίσιο της γελοιότητας και ντροπή τους, γιατί το θέμα είναι σοβαρότατο. Οσο για εκείνον τον Κυρ. Βελόπουλο που πουλάει καθημερινά από την τηλεόραση πατριδοκαπηλία ανάμεικτη με μαντζούνια, κάποιος πρέπει να σκεφθεί κατά πόσο παραβιάζονται οι κανονισμοί περί διαφήμισης, αν μη τι άλλο…

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα δεν είναι άξια πανηγυρισμού για δύο βασικούς λόγους. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, άμεσα ή ακόμη και σε βάθος χρόνου, και γνωρίζουμε πλέον ότι αν και επίσημα εκφράζουν τη συνολική βούληση της Ενωμένης Ευρώπης, στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι είναι πολλοί οι εταίροι που θα προτιμούσαν πολύ πιο ήπιες διατυπώσεις, για να μη στενοχωρηθεί η Αγκυρα, δηλαδή ο Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, τα συμπεράσματα όπως διατυπώθηκαν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να πετύχουν Ελλάδα και Κύπρος στη δεδομένη συγκυρία, με τη δεδομένη Τουρκία και με δεδομένες τις εθνικές πολιτικές των χωρών της Ευρώπης.

Προς το παρόν, εκείνα που έχουν Αθήνα και Λευκωσία ουσιαστικά «στο χέρι» είναι η καθαρή διατύπωση ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία θα αφορούν αποκλειστικά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, η ενόχληση της τουρκικής πλευράς για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων, η απόσυρση (;) του «Γιαβούζ» από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί όμως με το γεγονός ότι σημαντικοί εταίροι, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και άλλοι προτιμούν την ανοχή μέχρι και το χαϊδολόγημα της Αγκυρας για διάφορους λόγους – οικονομικών συμφερόντων, παρουσίας μεγάλων πληθυσμών Τούρκων μεταναστών στο έδαφός τους ή και αδιαφορίας λόγω απόστασης από την ανατολική Μεσόγειο. Τα περί αρχών στην εξωτερική πολιτική είναι συχνά φούμαρα για «στάχτη στα μάτια» που τα χρησιμοποιούν και οι Ευρωπαίοι…

Αυτά που μένει να δούμε είναι ασφαλώς πώς θα ανταποκριθεί η Τουρκία, πρώτον, αν και πότε θα στέρξει να προσέλθει στην επανάληψη των διερευνητικών, δεύτερον, ποια θέματα θα θέσει στο τραπέζι των διερευνητικών, καθώς επιμένει να προβάλει τις «γκρίζες ζώνες» και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τρίτον, αν ποτέ θα δεχθεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αν ποτέ οι συνομιλίες φτάσουν σε αυτό το σημείο, τέταρτον, αν θα αποσυρθεί τελείως από τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, πέμπτον, αν θα ξαναρχίσει τις προκλήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να περιμένουμε αν και πώς θα χρησιμοποιήσει τα περίφημα «εργαλεία» της η Ευρωπαϊκή Ενωση, αν χρειαστεί. Πολλά τα αν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή