ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ερντογάν προκαλεί τους πάντες

Ο Ερντογάν έχει βαλθεί να διαψεύδει –μάλλον τους θεωρεί «κορόιδα»– όσους στη διεθνή σκηνή πιστεύουν ότι «παίρνει από λόγια», δηλαδή μπορεί να αντιμετωπιστεί με πειθώ και λογική, και όσους στο εσωτερικό της Ελλάδας υποστηρίζουν με ζέση, αλλά και με κάποια αφέλεια, ότι είναι δυνατόν να βρεθούν πολιτισμένες λύσεις στα ελληνοτουρκικά προβλήματα αν η Αθήνα δείξει μονομερώς καλή διάθεση. Τουτέστιν, αν η ελληνική πλευρά επιδείξει τον απαραίτητο ρεαλισμό, δεχόμενη διάλογο εφ’ όλης της ύλης (όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα) και αποφεύγοντας τους μαξιμαλισμούς. Αγνωστο προς το παρόν αν οι μεν του εξωτερικού και οι δε του εσωτερικού αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα μετά τις τελευταίες ενέργειες της Αγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και η σχετική ανακούφιση που νιώσαμε ως λογικοί Ελληνες τις τελευταίες λίγες εβδομάδες να είχε διάρκεια. Να φτάναμε στην αναβίωση των διερευνητικών συνομιλιών, όπως συνιστούσε και πάσχιζε να το πετύχει η φράου Μέρκελ (ακόμη προσπαθεί) με τη βοήθεια και άλλων διεθνών παραγόντων, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ομως, οι ενδείξεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, παρά την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» από «διαφιλονικούμενες» περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ. Η ρητορική των Ερντογάν και Τσαβούσογλου, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στον καθορισμό ημερομηνίας για τις διερευνητικές, μαζί με κάποιες κινήσεις, δεν ήταν καθησυχαστική. Αντίθετα, έβαζε «ψύλλους στ’ αυτιά» των υποψιασμένων.

Οπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο οι τελευταίοι. Η ωμή παρέμβαση της Αγκυρας στις τουρκοκυπριακές εκλογές δείχνει τις διαθέσεις της. Επέβαλε το άνοιγμα της ακτογραμμής στην Αμμόχωστο αγνοώντας αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπονομεύει ανοιχτά τον μετριοπαθή Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (άραγε η Λευκωσία θα διορθώσει τη στάση της απέναντί του;) γιατί δεν είναι υποχείριο του Ερντογάν και μετακίνησε το «Μπαρμπαρός» από το ένα σημείο στο άλλο, πάντα μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για να συμπληρώσει τις νέες προκλήσεις, αποφάσισε να βγάλει πάλι το «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή που καθόρισε με NAVTEX νοτίως του Καστελλόριζου, ελάχιστα έξω από τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων. Είναι φανερό ότι η Τουρκία δοκιμάζει ανοιχτά τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας με στόχο να ρίξει σε αυτήν την ευθύνη σε περίπτωση θερμής σύγκρουσης.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις, όμως, δεν στοχεύουν αποκλειστικά την Αθήνα και τη Λευκωσία. Δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο την περιφρόνηση του Τούρκου προέδρου προς τη Γερμανία και την Αγκελα Μέρκελ που έχει αναλάβει το βάρος των μεσολαβητικών προσπαθειών, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της, προς το ΝΑΤΟ και προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Μ. Πομπέο. Είναι φανερό πως ο Ερντογάν θεωρεί ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα από όλους αυτούς. Ισως γιατί φοβάται περισσότερο το δικό του κοινό, που έχει φροντίσει επιμελώς να φανατίσει…