Θεωρείο (25/10/20)

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος της πρέσβειρας

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα σας πω τρία ωραία παρασκήνια από τη σχέση με τους φίλους μας τους Ρώσους. Το πρώτο έχει να κάνει με την επίσκεψη. Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Νίκος Δένδιας σε συνεχή συνεργασία με την Ελληνίδα πρέσβειρα στη Μόσχα Κατερίνα Νασίκα δούλεψε μεθοδικά ώστε να συντονιστεί η επίσκεψη. Η έμπειρη διπλωμάτις γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες και τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθηθούν για να κλειδώσει μία τέτοια επίσκεψη.

Στην κατάψυξη

Θυμίζω άλλωστε πως οι σχέσεις των δύο χωρών τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο ναδίρ, με αποκορύφωμα τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και τα αντίποινα της Μόσχας. Αυτό πάντως ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν αρχίσει να μπαίνουν στον πάγο νωρίτερα επί… Λαφαζάνη το 2015. Ο τότε υπουργός του Τσίπρα ως γνωστόν  συζητούσε –μάλλον μόνος του–  για τύπωμα δραχμής από το «ξανθόν γένος» κάτι που ενόχλησε σφόδρα τους Ρώσους, που θεώρησαν, όχι άδικα, ότι μπορεί να πάθουν μεγάλη ζημιά. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τις αποκαλύψεις του Ολάντ για τις συνομιλίες του με τον Πούτιν. Τότε λοιπόν άρχισε να κατεβαίνει και ο διακόπτης των επαφών, μέχρι να έρθει ο οριστικός παγετώνας με τις απελάσεις. Ολη αυτήν την περίοδο πάντως υπήρχε ένα… ηρωικό γαλάζιο στέλεχος που προσπαθούσε να κρατήσει –έστω σε χαμηλό επίπεδο– ενεργές τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο λόγος για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου που ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας μιλούσε διαρκώς με Ρώσους βουλευτές.

Κακές συνήθειες…

Και ένα τελευταίο ντεσού ενόψει της αυριανής υψηλής επίσκεψης του Ρώσου υπουργού. Ο Λαβρόφ απέκτησε πολύ στενή σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη λόγω μιας κακής συνήθειας. Αμφότεροι είναι καπνιστές, με αποτέλεσμα σε όλα τα διεθνή φόρουμ στα οποία συμμετείχαν να πηγαίνουν συχνά-πυκνά οι δυο τους σε ανοιχτό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο. Και ως γνωστόν τα σημαντικότερα πράγματα λέγονται πάντα στο χαλαρό.

Ικανοποίηση

«Εργο Μητσοτάκη – Καραμανλή». Ετσι μου περιέγραψε κυβερνητική πηγή το «ξεκόλλημα» της γραμμής 4 του μετρό που θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, καθώς θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών. Η νέα γραμμή που θα ενώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας ήταν προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, το οποίο υλοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Μητσοτάκη. 

Δεν μιλιούνται

Μία σχέση που ξεκίνησε ιδανικά έχει χαλάσει. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη  με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δημητριάδη, που μάλιστα υπήρξε αρχικά ο συνδετικός κρίκος του υφυπουργού με το Μαξίμου.

Εντός συνόρων

Να ξέρετε πως ο Πέτρος Ευθυμίου δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Πηγή με ενημέρωσε αρμοδίως πως ο πολύπειρος πρώην υπουργός έχει το βλέμμα του αποκλειστικά στραμμένο εντός των συνόρων, όπου μεταξύ άλλων αποτελεί και κομβικό –άτυπο– σύμβουλο της Φώφης Γεννηματά. Και ποιος θα πάει στη θέση αυτή; Ισως να έχει και πάλι άρωμα γυναίκας. Αλλά γαλάζιο αυτήν τη φορά, καθώς προσώρας τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ «παγώνουν».  

Μπους υπέρ Μπάιντεν

Να σας πω και κάτι που κυκλοφορεί στην Αμερική. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος δεν έμεινε στην ιστορία για την ευφυΐα του, αλλά για τη θεσμικότητά του. Υπήρξε ένας έντιμος πρόεδρος, σαρξ εκ της σαρκός της βαθιάς Αμερικής. Ως εκ τούτου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν αποκλείουν πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα παρέμβει υπέρ του Μπάιντεν, δίνοντας ένα ρεπουμπλικανικό χτύπημα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Φόβος οι τριεδρικές

Η  Φώφη το τελευταίο διάστημα συναντά κατά σειράν όλους τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Ο λόγος προφανώς δεν είναι άλλος από το να ζεστάνει τη σχέση της μαζί τους, καθώς το 2021 είναι έτος εσωκομματικών εκλογών. Τους πείθει; Δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι βουλευτές το μόνο που έχουν κατά νου είναι πώς θα επανεκλεγούν. Και αυτοί που ανησυχούν είναι κυρίως οι εκλεγμένοι στις τριεδρικές, καθώς αν πέσει το ΚΙΝΑΛ θα χάσουν την έδρα. Και δεν είναι λίγοι. Σχεδόν οι μισοί από τους 21.

Στροφή…

Αν είστε στους πιο παρατηρητικούς, θα έχετε διαπιστώσει πως το τελευταίο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κάνει αντι-κυβερνητική στροφή, αυξάνοντας την κριτική του στο Μαξίμου. Προφανώς και δεν γίνεται τυχαία, καθώς ο Ανδρέας επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΜΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Να ξέρετε πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία ακόμα εσωτερική σύγκρουση, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΜΜΕ. Τα στρατόπεδα είναι δύο: το ένα είναι ακόμα στη λογική των γνωστών «βοθροκάναλων» που πολεμούν τον ηγετικό ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο ζητεί πιο ορθολογική στρατηγική και επικοινωνία με όλους. Προς το παρόν μάλλον επικρατεί το… πρώτο.

Κουβάς…

Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του αυτή την εβδομάδα. Ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής αστυνομικός και τηλεαστέρας, είχε πάρει σβάρνα τα κανάλια και όταν τον ρωτούσαν αν υπάρχει περίπτωση να διαφύγει κάποιος χρυσαυγίτης, έλεγε ό,τι υπερβολή μπορεί να πει ένα στόμα. Από το «ούτε μία στο τρισεκατομμύριο» μέχρι «τους παρακολουθούμε στα 5 μέτρα». Τελικά αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά πως ο συνδικαλισμός και η πραγματικότητα δεν συναντιούνται πολύ συχνά. Ο Χρήστος Παππάς δεν εντοπίστηκε και το «ούτε μία στο τρισεκατομμύριο» μάλλον θα ήταν μία στο τετράκις εκατομμύριο. Και ω του θαύματος, πέσαμε σε αυτή την περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή