Εγκληματική δυσπιστία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, δεν νομίζω να σας ενδιαφέρει τι έκανα εγώ, αλλά γνωρίζω ότι 15.000 άνθρωποι κάθισαν στον υπολογιστή τους και πάτησαν «λάικ» σε ένα βίντεο. Περίπου 17.000 το κοινοποίησαν και τουλάχιστον 1.500 το σχολίασαν θετικά. Μπροστά από μια κάπως φλοράλ ταπετσαρία ένας τραγουδιστής παρουσίασε κάτι που βάφτισε «έρευνα». Χωρίς εξάρσεις, με μειλίχιο τρόπο και φωνή, αφαίρεσε στα πρώτα λεπτά κάθε κύρος από αυτό που ονομάζουμε επιστήμη μιλώντας με σοβαρό, πατρικό, ύφος για «επιστημονική ολιγαρχία» και «ελίτ επιστημόνων». Αφού λοιπόν επιστήμονες και μη επιστήμονες γίναμε ένα, ο λαϊκός βάρδος, με σοβαροφανή γλώσσα και άλματα λογικής κατέληξε, έπειτα από 20 λεπτά, ότι ζούμε σε ένα καθεστώς φόβου, ότι η πανδημία είναι πρόσχημα, ότι η ανθρωπότητα κατεδαφίζεται για να κερδίζουν κάποιοι. Ποιοι; Ο αφηγητής έδειξε τρία πρόσωπα: Ελον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος.

Στα σχόλια κανείς δεν βρέθηκε να αναρωτηθεί γιατί ο τραγουδιστής… καλύπτει τον Τζορτζ Σόρος και τον εξαιρεί –αν είναι δυνατόν– από αυτή την παγκόσμια συνωμοσία. Ανάμεσα στα συγχαρητήρια, κάποιοι του πρότειναν να υποτιτλίσει το βίντεο για να μαθευτεί και στο εξωτερικό. Οσο τρολάρισμα και αν σηκώνει το βίντεο, οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται τόσο γρήγορα όσο και η επιδημία, όπως φάνηκε και από τη δημοσκόπηση σε 25 χώρες που δημοσίευσε ο Guardian (26/10). Οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό είναι υπερβολικά διογκωμένος, ένα από τα βασικά «επιχειρήματα» του τραγουδιστή. Στην κατάταξη των χωρών η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά τη Νιγηρία με ποσοστό 46%.

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν όσοι αρνούνται να πιστέψουν κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν, να του δώσουν σχήμα και μορφή ή να καταλάβουν τους μηχανισμούς του. Δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν ότι η ελληνική οικονομική κρίση ήταν παιχνίδι κάποιων ισχυρών και την πίστη τους αυτή την καλλιέργησαν και την εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι λαϊκιστές πολιτικοί.

Τώρα όμως οι επιπτώσεις της δυσπιστίας μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Οσο αθροίζεται η κόπωση από τον ιό, η δυσπιστία φαίνεται ότι θα διογκώνεται. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι για το προφανές και το αυτονόητο, ένα φάρμακο για τη δυσπιστία, πράγμα διόλου εύκολο αν κοιτάξουμε ένα σχόλιο που προειδοποιούσε τον τραγουδιστή: «Συγχαρητήρια, αλλά μη λοξοδρομήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή