Θεωρείο (04/11/20)

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημειώσεις του Μητσοτάκη

Σήμερα το μενού έχει πολύ παρασκήνιο από την Κ.Ο., την πρώτη ουσιαστικά της Ν.Δ. μετά ένα χρόνο. Αρχικά να σας πω πως εξέπληξε πολύ θετικά η στάση του πρωθυπουργού, που επί 2,5 ώρες έκατσε και άκουσε έναν προς έναν τους βουλευτές κρατώντας μάλιστα σημειώσεις. Κανείς δεν το περίμενε, καθώς την προηγούμενη μέρα όλοι θεωρούσαν δεδομένο πως ο Μητσοτάκης θα κάνει μία εισαγωγή και μετά θα… πασάρει τους βουλευτές σε συνεργάτη του.

Απουσία κορυφαίων

Η συνήθης διάταξη που υπάρχει δίπλα στον πρωθυπουργό στις τηλεδιασκέψεις ήταν διαφορετική, καθώς απουσίαζαν οι δύο κορυφαίοι συνεργάτες του, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά. Η απουσία θεωρώ πως ήταν σημειολογική, καθώς ο Μητσοτάκης έδειξε πως ήθελε μία πιο «αδιαμεσολάβητη» επαφή, επιλέγοντας να έχει δίπλα του μόνο τον Καλαφάτη και τον Πέτσα.  

Ρουσφέτια με ρέγουλο

Ο Μητσοτάκης έκανε αυτό που έπρεπε. Επανασυνδέθηκε με την Κ.Ο. και ψυχολογικά, ενώ άκουσε και πράγματα που τον βοηθούν να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τις τοπικές κοινωνίες. Ενδιαφέρον έχει πως άκουσε μεν… πάταξε δε, την γκρίνια των βουλευτών για τους υπουργούς, καθώς ξέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι… αθώα, αλλά αφορά ρουσφέτια. Το «να ακούν οι υπουργοί τους βουλευτές» είπε δεν σημαίνει πως «όλα τα αιτήματα ικανοποιούνται». Σαφές.

Εχει… άκρες

Η συνεδρίαση είχε και τα ευτράπελά της. Για παράδειγμα η Αυγερινοπούλου (Ηλείας) μιλούσε για επενδύσεις τις οποίες προσφέρθηκε να… υλοποιήσει με τις επαφές που έχει στην Κομισιόν, προκαλώντας αμηχανία στο… κοινό.  Από την άλλη, ο Κυρανάκης ζήτησε να πάρει γραμμή για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το Ισλάμ, λες και το θέμα είναι επικοινωνιακό και όχι ουσίας. 

Παρούσα η Ολγα

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πάντως πως δύο πρωτοκλασάτες κυρίες της Κ.Ο. και πρώην υπουργοί ήταν παρούσες. Η Ντόρα Μπακογιάννη και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Η τελευταία δεν μίλησε αλλά έδειξε ότι έχει θεσμική αντίληψη παρά τις σχέσεις παγετού με το Μαξίμου.

Αλλαγή φρουράς

Για το τέλος σας έχω και ένα αποκλειστικό που επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε γράψει η στήλη πριν από λίγες μέρες, περί διάστασης μεταξύ Φραγκογιάννη και του γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημητριάδη. Οπως μαθαίνω είναι θέμα χρόνου  η αντικατάσταση του γ.γ. από τον Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος κάνει ουσιαστικά ένα come back, καθώς κατείχε για χρόνια τη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων που πέρασε σε βουλευτικά χέρια, αυτά του Τάσου Χατζηβασιλείου. Τα υπόλοιπα εν καιρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή