18η Νοεμβρίου του 1974

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα, πριν από σαράντα έξι χρόνια, είχαμε την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση μετά την πτώση της δικτατορίας. Την προηγουμένη ημέρα είχαν διεξαχθεί εκλογές, στις οποίες το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία, έλαβε 54,37%. 

Οι πολίτες με την ψήφο τους επέλεξαν τη σταθερότητα και την πορεία προς ένα πολίτευμα δημοκρατίας δυτικού τύπου. Η κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Στο στράτευμα δεν υπήρχαν σταγονίδια της χούντας, όπως καθησυχαστικά διαβεβαίωνε ο Ευ. Αβέρωφ, αλλά σταγονίδια δημοκρατίας, ενώ η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είχε κλονίσει ακόμη περισσότερο τον παραδοσιακό φιλοατλαντικό προσανατολισμό της Ελλάδας. 

Με απλά λόγια, τον Νοέμβριο του 1974 η δημοκρατία δεν ήταν δεδομένη. Αυτήν την κατάσταση συνόψισε εύστοχα ο Μίκης Θεοδωράκης, θέτοντας το δίλημμα των εκλογών: «Καραμανλής ή τανκς». Και οι πολίτες, κλείνοντας τα αυτιά τους στους κήρυκες απλοϊκών και τυχοδιωκτικών συνθημάτων, έδωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Να υπενθυμίσω πως τότε ο μεν Ανδρ. Παπανδρέου υποστήριζε πως «η νέα νατοϊκή φρουρά εγκατεστάθη», ενώ το ΚΚΕ μιλούσε για «αλλαγή νατοϊκής φρουράς». Ετσι ταυτόσημα προσελάμβαναν τον χαρακτήρα της Μεταπολίτευσης αυτά τα δύο κόμματα. Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο πατριάρχης της Νέας Δημοκρατίας και ο ιδρυτής της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, της μακροβιότερης και πληρέστερης δημοκρατίας που είχε από την ίδρυσή του το ελληνικό κράτος. 

Επί σαράντα έξι χρόνια δεν γνώρισε το πολίτευμά μας συνταγματικές κρίσεις, ουδείς αμφισβήτησε την ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών που την εγγυούνταν και, τέλος, αυτή η δημοκρατία άντεξε στη λαίλαπα του αντιμνημονιακού λόγου, του μαρξιστικού λαϊκισμού και του ανορθολογισμού. 

Ακούω πολλούς απερίσκεπτα να μιλούν για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Αγνοούν πως τα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν «τελειώνουν» ποτέ. Μόνον καταλύονται. Ανανεώνονται και προσαρμόζονται, αφουγκραζόμενα τα μηνύματα των καιρών. Συνεπώς, αυτό το πολίτευμα που απολαμβάνουμε αδιαλείπτως επί σαράντα έξι χρόνια, με τις ατέλειές του, τις παθογένειές του, τις στρεβλώσεις του, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Οταν στις 18 Νοεμβρίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναλάμβανε την πρωθυπουργία, η πορεία που θα ακολουθούσε η πατρίδα μας ήταν γεμάτη εμπόδια. Και όμως, χάρη στη στρατηγική σκέψη του και την αποφασιστικότητά του, τα καταφέραμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή