80 χρoνια πριν… 19-11-1940

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Το πρακτορείον Ρώυτερ μεταδίδει επίσημον ανακοινωθέν, διά του οποίου αγγέλλεται ότι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρεταννίας επήλθε συμφωνία διά την εκμίσθωσιν υπό των Ηνωμένων Πολιτειών των ακολούθων αγγλικών θέσεων αι οποίαι θα χρησιμεύσουν ως αεροπορικαί και ναυτικαί βάσεις των Ηνωμένων Πολιτείων. Εις τας Βερμούδας, εις τας νήσους Μπαχάμα, εις την Ιαμαϊκήν, εις την αποικίαν Αντιγκόα, εις την Αγίαν Λουκίαν […] και εις την αγγλικήν Γουϊάναν.
 
ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ: Ελλην, Δωδεκανήσιος, διαμένων και εργαζόμενος εις ελευθέραν Ελλάδα, την νύκτα της 17ης προς την 18ην Νοεμβρίου, επί κεφαλής συμπατριωτών του και άλλων, απέπλευσαν εκ τινος ελληνικού όρμου διά βενζινοπλοίου και απεβιβάσθησαν εις νησίδα τινά της Δωδεκανήσου. Η ομάς αύτη επετέθη κατά του ιταλικού φυλακίου Καραμπινιέρων, του οποίου ηχμαλώτισε τον σταθμάρχην και τρεις Καραμπινιέρους μετά του οπλισμού των. Εν συνεχεία επετέθη κατά του ναυτικού φυλακίου της ιδίας νησίδος με αποτέλεσμα τον φόνον τριών, εν οις και του επικεφαλής βαθμοφόρου. Οι επιδραμόντες επέστρεψαν πάντες μετά των τεσσάρων αιχμαλώτων και του οπλισμού των, εις τον όρμον εκ του οποίου απέπλευσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή