Φόβοι νοήμονος πολίτη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καιροί είναι επικίνδυνοι για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη, με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, και ιδιαίτερα επικίνδυνοι για εμάς τους Ελληνες, παρά το γεγονός ότι «ανήκουμε στη Δύση» και στους θεσμούς της. Στις ανησυχίες και στους φόβους που προκαλούν η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειές της στους νοήμονες πολίτες των δυτικών χωρών, εμείς έχουμε να προσθέσουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά της λεγόμενης «ελληνικής πραγματικότητας» και κυρίως την ακατάσχετη προκλητικότητα της Τουρκίας, που βρίσκεται πάλι σε σημείο κορύφωσης. Μιλάμε πάντα για ανησυχίες και φόβους που διακατέχουν τα νοήμονα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής τάξης…

Ο νοήμων Ελληνας πολίτης δυσφορεί επειδή αλλάζει αναγκαστικά ο τρόπος ζωής του, αλλά ακόμη περισσότερο ανησυχεί ή φοβάται για την ίδια τη ζωή του με την εξάπλωση του κoρωνοϊού, και δικαιολογημένα. Αισθάνεται ότι απειλείται η ύπαρξή του, ιδίως αν είναι κάποιας ηλικίας, διαπιστώνει καθημερινά ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είτε σχεδόν συνειδητά αδιαφορούν για τα μέτρα –οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να διακρίνονται για την αντίστοιχη νοοτροπία τους, παρά τα κρούσματα που μετρούν– είτε ψάχνουν για ευκαιρία να τα παραβιάσουν και, ταυτόχρονα, παρακολουθεί ένα δημόσιο πολιτικό διάλογο εκτός λογικής· που αντί να επικεντρώνεται στον περιορισμό των κρουσμάτων, αφορά, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, την απεριόριστη αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, λες και έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κορωνοϊός.

Ο ίδιος νοήμων πολίτης ανησυχεί και φοβάται γιατί γνωρίζει ότι πέρα από τις δεδομένες ευθύνες τμημάτων της κοινωνίας, ευθύνες έχουν αξιωματούχοι της πολιτείας, από την κυβέρνηση έως τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, που αφενός αστόχησαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, αφετέρου δεν δείχνουν προθυμία να εφαρμόσουν με πάθος τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Η συμπεριφορά άλλωστε ατόμων που υποτίθεται ότι ανήκουν στις «ελίτ» είναι ενδεικτική. Γι’ αυτό και τον περιλούζει κρύος ιδρώτας ενόψει της επίσημης χαλάρωσης των μέτρων στις γιορτές, αν και αντιλαμβάνεται την ανάγκη να κινηθεί κάπως η οικονομία…

Τέλος, ο νοήμων Ελληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι με την Τουρκία του Ερντογάν έχουμε μπλέξει για τα καλά. Ανησυχεί σφόδρα, διότι ξέρει –του το έχουν πει πολλοί και διάφοροι– ότι η περίοδος μέχρι να αναλάβει ο Μπάιντεν την προεδρία στις ΗΠΑ είναι πολύ κρίσιμη και η κλιμάκωση της προκλητικότητας από μέρους της Αγκυρας δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευθεί το κενό, και δεν αποκλείεται να μας ωθήσει σύντομα σε «θερμό επεισόδιο».

Γνωρίζει ακόμη ο Ελληνας πολίτης ότι λίγο μπορεί να ελπίζει σε δίχτυ ασφαλείας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και με τη νέα διοίκηση. Την ίδια ώρα που διαπιστώνει ότι η Τουρκία επιχειρεί πια να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας σε νησιά και χωρικά ύδατα, πείθοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν Ελλάδα και Κύπρο στο έλεός της, για να τα βρουν μαζί της. Απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή