Μονίμως επί σκηνής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την επομένη της Τρίτης 3 Νοεμβρίου, ημέρα διενεργείας των εκλογών στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον ανά τον κόσμο θα έπρεπε να εστιασθεί στον νέο πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας επί Γης. Αντ’ αυτού, είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που παραμένει ο πρωταγωνιστής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Ο αναμένων την ετυμηγορία των εκλεκτόρων που θα επισημοποιήσουν την ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα, ο κ. Τζο Μπάιντεν, δεν πέρασε ακόμη στο προσκήνιο δυναμικά.

Ο κ. Τραμπ υπήρξε –σε απόλυτο βαθμό– ο πρώτος μη συμβατικός πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι ενεργούσε ως ηθοποιός επί σκηνής, πάντα σε ρόλο πρωταγωνιστή, που εξερέθιζε τους επί Γης ομολόγους του, κάποιους εκ των οποίων αντιμετώπιζε με βαναυσότητα ενίοτε, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η θεατρικότητα είναι βεβαίως στοιχείο απαραίτητο κατά την άσκηση πολιτικής. Κατ’ επάγγελμα μέτριος ηθοποιός ήταν και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, όμως ο πλέον επιτυχημένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ δρούσε δίχως τις οδηγίες σκηνοθέτη, δίχως υποβολέα, έχοντας εναντίον του σύμπαν το αμερικανικό κατεστημένο. Το αντίθετο ακριβώς συνέβαινε με τον πρόεδρο Ρέιγκαν.

Ολοι αναρωτιούνται πώς θα ενεργήσει ο κ. Τραμπ όταν θα παραδώσει στις 20 Ιανουαρίου την εξουσία στον διάδοχό του. Το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει σήμερα επακριβώς. Το βέβαιο είναι ότι θα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά πως το κατεστημένο τού απέσπασε την προεδρία διά της νοθείας και ασφαλέστατα θα επιχειρήσει να ηγείται των 74 εκατομμυρίων Αμερικανών που τον εψήφισαν.

Ο κ. Μπάιντεν εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ενότητος, αλλά εις μάτην μάλλον. Για αυτήν την άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, οι ευθύνες δεν βαρύνουν αποκλειστικά τον κ. Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί ήσαν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή απέδωσαν την εκλογή του σε παρεμβάσεις της Μόσχας –κατηγορία εσχάτης προδοσίας, που κατέπεσε– και αγωνιζόμενοι με όλα τα μέσα υπονόμευσαν το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Τις συνέπειες αυτών των ενεργειών θα επωμισθεί ο κ. Μπάιντεν. Δεν θα υπάρξει ημέρα ανοχής από τον κ. Τραμπ.

Το βασικό μειονέκτημα του κ. Μπάιντεν είναι ότι η προεδρία και η διοίκησή του δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά μια επιστροφή στην παλαιά τάξη πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους Κλίντον. Τα στελέχη που ανακοίνωσε ο κ. Μπάιντεν και θα ασκήσουν την πολιτική έχουν προτέρα εμπειρία, αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά στη διάρκεια της τετραετίας.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι θα υπάρξει σκλήρυνση της Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με τη Μόσχα. Αγνωστο εάν αυτό αποβεί προς το συμφέρον της Ευρώπης και ειδικότερα της περιοχής μας. Ως προς τα άλλα, θέματα όπως οι σχέσεις με την Κίνα και οι νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, το «σύστημα» Τραμπ δεν είναι τόσο εύκολα ανατρέψιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή