Άριστα έπραξε η ιδιοκτήτρια

Άριστα έπραξε η ιδιοκτήτρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στην ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που κατέλαβαν –παρά τη θέλησή της– αλληλέγγυοι και μετανάστες το ποσό των 312.500 ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο. Το θέμα αντιμετωπίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μιαν ελαφρότητα, με μιαν ειρωνεία και ένα λαϊκισμό, καθώς η ενάγουσα φέρεται προσκείμενη στην Αριστερά. 

Και όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά τον πυρήνα του κοινωνικού μας καθεστώτος, την ιδιοκτησία, η προστασία της οποίας δεν έχει σχέση με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις των ιδιοκτητών. Στο κοινωνικό καθεστώς που ζούμε είναι ιερή και η πολιτεία οφείλει να την προστατεύει από αυτούς που την παραβιάζουν και την καταπατούν. Και όταν δεν το πράττει, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. 

Συνεπώς, ήταν επιβεβλημένο η ιδιοκτήτρια να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθεί. Το ότι είναι αριστερών πεποιθήσεων δεν ενδιαφέρει κανέναν. Το μείζον είναι πως καταπατήθηκε η ιδιοκτησία της. 

Αυτή είναι η μία πτυχή της υπόθεσης. Η άλλη είναι η παρανομία του ελληνικού κράτους, που αρνείτο να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις αποβολής των καταπατητών, διότι αυτές δεν ήταν αρεστές στην τότε κυβέρνηση. Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η πολιτική διάσταση του ζητήματος. Γιατί εντελώς άλλης τάξης πρόβλημα είναι η κατάληψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου που ανήκει στο Δημόσιο και άλλο η κατάληψη κτιρίου που ανήκει σε ιδιώτη και ο οποίος απαιτεί την εκδίωξη των καταληψιών. 

Αυτονόητα πράγματα για τα οποία, δυστυχώς, πρέπει να επιχειρηματολογούμε. Εξίσου αυτονόητες είναι και οι πολιτικές ευθύνες της  τότε κυβέρνησης, καθώς η όλη επιχείρηση κατάληψης του ξενοδοχείου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς την ανοχή της ή και τη συνέργειά της ακόμη. Και οι αστυνομικές αρχές άλλωστε δεν θα μπορούσαν να μην  εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις, αν δεν είχαν άνωθεν εντολή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πούλησε» ανθρωπισμό και αλληλεγγύη με τα λεφτά των άλλων. Και σήμερα ο Ελληνας φορολογούμενος καλείται να καταβάλει το τίμημα των 312.500 ευρώ, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το τζάμπα έχει πεθάνει προ πολλού. 

Δεν είναι τυχαίο που οι καταληψίες του ξενοδοχείου το εγκατέλειψαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση επρόκειτο να υλοποιήσει, ως ώφειλε, τις δικαστικές αποφάσεις. Η ισονομία και η ιδιοκτησία πάνε μαζί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή