ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (09/12/20)

Ανασχηματισμός στο Μαξίμου  

Το είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον: επίκειται αναδιάταξη στη Γραμματεία Πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί ειδικός «προσωπάρχης» ο οποίος θα ασχολείται με θέματα που χρήζουν λύσεων ανά περιφέρεια. Η συγκεκριμένη αποστροφή δεν συμπεριελήφθη στο επίσημο δελτίο Tύπου, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία της. Ισως και να τη μεγαλώνει. Δεν γνωρίζω ποιο πρόσωπο θα αναλάβει το βάρος, αν και υποψιάζομαι τα χαρακτηριστικά του: θα πρέπει να ξέρει την ανθρωπογεωγραφία, τις ισορροπίες και να είναι βεβαίως έμπιστος.  

Μήνυμα στον Βλάχο 

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. πάντως ειπώθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, ο Μπάμπης Αθανασίου είχε ένα μήνυμα συστημένο προς τον Γιώργο Βλάχο. Είπε πως τα θέματα των βουλευτών με τους υπουργούς πρέπει να λύνονται πιο διακριτικά και κατόπιν συνεννόησης, και όχι με τον τρόπο που προστέθηκε η τροπολογία στο χωροταξικό, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το προεδρείο.

Σε άλλο κόσμο

Είχε ενδιαφέρον η στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Κωστή Χατζηδάκη, μετά το τελευταίο μπούλινγκ που έφαγε από βουλευτές ο υπουργός για το χωροταξικό, αλλά και κάποιες ευτράπελες παρεμβάσεις –ποτέ δεν λείπουν– βουλευτών, που δείχνουν να είναι σε άλλο κόσμο. Για παράδειγμα, η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων, ζήτησε απελευθέρωση του κυνηγιού.

Με τον αστυφύλαξ

Φωτιές άναψε το γεγονός πως ο Χρήστος Σπίρτζης, λίγο μετά το σόου για την αστυνομική βία, κατέθεσε τροπολογία μαζί με άλλους 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν την καταβολή άπαξ ενός μηνιαίου μισθού σε αστυνομικούς υπαλλήλους και σωφρονιστικούς, ως αναγνώριση από την πολιτεία «του εξαιρετικά δύσκολου έργου» και της «εξαιρετικής προσφοράς στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού». Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη εσωκομματική αντίδραση, όπως για παράδειγμα της Αννέτας Καββαδία, που έγραψε: «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ; Οχι στο όνομά μας…».

Σε ανοικτή γραμμή  

Με ποιον είχε τις περισσότερες επικοινωνίες ο πρωθυπουργός από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής; Η απάντηση είναι με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο, όπως μου λένε καλά ενημερωμένες πηγές, μπορεί να έχει μιλήσει και… διψήφιο αριθμό. Στο επίκεντρο βεβαίως, η προετοιμασία της χώρας για όσα συμβούν –ή δεν συμβούν– στις Βρυξέλλες.

Quiz

Για ποιον υπουργό θεωρεί ο Μητσοτάκης πως ναι μεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα έχει κάνει θάλασσα στο επικοινωνιακό κομμάτι;