Η επόμενη δύσκολη εξίσωση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πλησιάζουν οι γιορτές τόσο περισσότερα τεχνάσματα εφευρίσκονται για την παράτυπη μετακίνηση εκτός νομού. Η εξαπάτηση μοιάζει πράξη θεμιτή και η επινόηση πειστικών αιτιολογιών άσκηση της διάνοιας απλή. Δημοφιλέστερη λέγεται ότι είναι η βεβαίωση ιατρού στον τόπο προορισμού για επικείμενη εξέταση του ταξιδιώτη –στην πρώτη καραντίνα ήταν η επισκευή των χαλασμένων υδραυλικών στο εξοχικό– ενώ έπεται, με μεγαλύτερο ρίσκο, η υπεύθυνη δήλωση του πολίτη για τη μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμο, βαφτίσια συγγενούς). Με την ελπίδα ότι, λόγω Χριστουγέννων, οι έλεγχοι θα είναι πιο χαλαροί.

Η περιρρέουσα αυτή εκτίμηση αυξάνει τις αναιτιολόγητες εξόδους, κάτι που διαπιστώνει ιδίοις όμμασι ο καθείς. Σαν να μη βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, αλλά μόνο την ψηφίδα που μας αναλογεί, τις ανάγκες που μας κλείνουν σε έναν μικρό κύκλο επιλογών, μακριά από την πραγματικότητα που κατρακυλάει κατά πάνω μας σαν βράχος: η επίσκεψη σε φίλο για καφέ με τον πλαστό κωδικό 4, η έξοδος μετά τις 9 μ.μ. για να πιούμε με τους γείτονες ένα κρασάκι (αφού και τα παιδιά χαζολογούν σε σπίτι συμμαθητή), η ημερήσια εκδρομή με την παρέα, με τον κωδικό 6. Σαν η κουρασμένη καρδιά να ηρεμεί μόνο μέσα στο σύμπαν των παραβάσεων.

Σίγουρα η φυγή από τη φθορά του φόβου για την οικονομική και βιολογική επιβίωση προσφέρει εκείνο το λίγο που κάνει τη ζωή να κινείται, τις πράξεις να εξακολουθούν. Κάτι που γνωρίζουν καλά οι Αρχές – αν το lockdown ήταν πιο αυστηρό, η κοινωνία θα επαναστατούσε, είπε μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για ένα τεντωμένο σχοινί όπου δύσκολα το όλο σύστημα ισορροπεί, αφού ο καθένας μετακινεί κατά βούληση τη γραμμή ανάμεσα στη λελογισμένη χαλαρότητα και στην ανευθυνότητα, διαχειρίζεται διαφορετικά εκείνο το λίγο που μπορεί να στερήσει από άλλους το παν. 

Σίγουρα η δυσκολία της εξίσωσης είναι πολύ μεγάλη για να ενταχθεί στην αριθμητική των καθημερινών μας αγωνιών. Ομως μεγάλη είναι και η υστέρηση της κοινωνίας έναντι της οδυνηρής συγκυρίας. Το εμβόλιο, το πολυπόθητο ανάχωμα στη διασπορά του ιού, δεν θα ξαναδώσει πίσω τις ζωές μας με ένα κλικ. Θα χρειαστούν μήνες ερευνών, μετρήσεων, διορθωτικών κινήσεων, προκειμένου ο κορωνοϊός να καταστεί εποχικός ιός. Πόσο πιθανή μοιάζει η επί μακρόν ευλαβική τήρηση των μέτρων; Τα ήδη ελαστικά τείχη προστασίας δείχνουν έτοιμα να σωριαστούν. Με τη έναρξη των εμβολιασμών, χαράς ευαγγέλια. Η επόμενη δύσκολη εξίσωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή