Θεωρείο (12/12/20)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλος Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ήταν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος που είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενες. Ο Γάλλος εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιος έναντι της Τουρκίας και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έβλεπε θετικά ακόμα και το πρώτο προσχέδιο, που η Αθήνα απέρριπτε χωρίς καν να το συζητήσει. Στα ενδιαφέροντα είναι πως αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς βρισκόταν διαρκώς με τη Μέρκελ, τον Σάντσεθ και τον Μισέλ. Αυτή ήταν και η τετράδα που είχε τα χαρτιά των συμπερασμάτων και συζητούσε μεταξύ της για το τελικό κείμενο.

Μεσογειακά μορατόριουμ

Η «στροφή» Μακρόν, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, μπορεί να οφείλεται στο ενδιαφέρον του για την Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και για το βόρειο κομμάτι της Αφρικής. Το Παρίσι έχει διαχρονικά μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή και η Αγκυρα βάζει εμπόδια. Δεν μπορώ να μη σκεφτώ αν η πιο ήπια στάση του Μακρόν υποκρύπτει κάποιο μορατόριουμ με την Τουρκία. Θα φανεί λίαν συντόμως, μάλλον εντός του επόμενου διμήνου. Το βέβαιο είναι πως μια τέτοια εξέλιξη «συμφέρει όλες τις πλευρές», όπως μου είπε έμπειρoς διπλωμάτης. Και αν τούτο για τη Γαλλία και την Τουρκία είναι απλά σενάριο, δεν ισχύει το ίδιο για τη Ρώμη και την Αγκυρα, που είναι βέβαιο πως βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή. Η Ιταλία έχει στη Λιβύη συμφέροντα που φτάνουν τα 25 δισ. ετησίως. Και δεν θα τα χαλάσει για κανέναν.  

Κυπριακές ρωγμές

Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Νίκου Αναστασιάδη στο θέμα του εμπάργκο όπλων. Καλές πηγές μού είπαν πως η φωνή της Λευκωσίας στο θέμα ήταν «αρκετά αδύναμη», για να το πω κομψά. Φαίνεται πως η Λευκωσία δεν είχε ίδια γραμμή στο θέμα με την Αθήνα. Τούτο αποτυπώθηκε και σε μεγάλα κυπριακά ΜΜΕ, όπως ο «Φιλελεύθερος» που απηχεί τις απόψεις του Αναστασιάδη, που έγραφε πως η Κύπρος «τα πήγε καλά» σε αντίθεση με την Αθήνα που έφυγε με «άδεια χέρια». Ασκησε δε κριτική στην Ελλάδα πως επέμεινε στο εμπάργκο όπλων που είναι εθνική υπόθεση…

Εξαφανίστηκε ο Χαφτάρ

Μιας και ο λόγος πάντως για Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, να σας αναφέρω κάτι που μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει. Τους τελευταίους μήνες έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο και το παρασκήνιο ο Χαφτάρ. Ο Λίβυος στρατηγός, ο οποίος για ένα διάστημα αποθεωνόταν στην Ελλάδα και πολλοί τον έβλεπαν ως «μπουρλοτιέρη», δεν παίζει πλέον κάποιον ρόλο. Ισως τώρα να φαίνεται πιο καθαρά πως ήταν λάθος της Αθήνας να ταυτιστεί για μια περίοδο, ευτυχώς μικρή, μαζί του, αφού είχε κάνει μέχρι και επίσκεψη στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή