Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και το «λάθος»

Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και το «λάθος»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να ορίσει βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η οποία θα ισχύσει για τους φετινούς υποψηφίους. Η βιαστική εφαρμογή του μέτρου από το τρέχον σχολικό έτος θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να λύσει, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τον εθιμικό κανόνα ότι οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο τέλος της οποίας θα εφαρμοστούν. Πρέπει οι μαθητές να είναι ενήμεροι, διότι μπορεί μεν η υπουργική απόφαση να μην επηρεάζει την ανάγκη καλής προετοιμασίας, αλλά επηρεάζει τον σχεδιασμό τους για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα.

Υποστηρίζεται πως ο λόγος της σπουδής για βάση εισαγωγής είναι ότι η υπουργός Νίκη Κεραμέως δεν επιθυμεί να ακούσει γκρίνια το καλοκαίρι του 2021, όταν για ακόμη μία χρονιά θα εισαχθούν φοιτητές στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα. Ωστόσο, η θέσπιση βάσης μπορεί να αποτρέπει τη συγκεκριμένη κριτική, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, το κουκουλώνει.

Ενδεικτικά, ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα οριστεί η βάση. Μεταξύ όσων μελετώνται είναι ο ορισμός βάσης σε ένα κρίσιμο μάθημα για το τμήμα ΑΕΙ (π.χ. στα Μαθηματικά για τα Τμήματα Μαθηματικών) ή γενικής βάσης που θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων.

Από την άλλη, ετησίως περίπου το 30% των εισαχθέντων σε ΑΕΙ έχει μέσον όρο στις Πανελλαδικές κάτω από 10. Αρα, μετά τη θέσπιση βάσης, θα μείνουν κενές θέσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης στην περιφέρεια, τα οποία θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Προτιμότερο είναι η ηγεσία του υπουργείου, μαζί με τη νέα Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να κάνει πλάνο για τα τμήματα που πρέπει να αναμορφωθούν ή να καταργηθούν. Αυτό δεν έγινε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας. Εάν καταργηθούν τμήματα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα πρέπει να ανακοινωθεί σύντομα, ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι υποψήφιοι.

Και όσοι υποψήφιοι μείνουν εκτός ΑΕΙ τι θα κάνουν; Η ηγεσία ευελπιστεί ότι θα στραφούν στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης (π.χ. ΙΕΚ), την οποία αναμορφώνει, μέσω υπό ψήφιση νομοσχεδίου, και θα πρωτοεφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο! Ομως, απαιτείται τουλάχιστον ένα σχολικό έτος για να αξιολογηθεί στην πράξη το εγχείρημα. Επίσης, για να αξιολογηθεί το κίνητρο όσων θα επιλέξουν τα νέα ΕΠΑΛ από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το υπουργείο πρέπει να ανακοινώσει το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ που θα μπορούν να διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Η βάση εισαγωγής είναι μέτρο εξορθολογισμού του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει αποσπασματικά ούτε εσπευσμένα. Οι μεμονωμένες ενέργειες δεν συνιστούν μεταρρυθμιστικές τομές οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή