80 χρoνια πριν… 16-12-1940

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΒΥΗ: Αγγλικά στρατεύματα, αποβιβασθέντα ενδεχομένως εις τι σημείον της Λιβυκής ακτής, εισέδυσαν εις το εσωτερικόν της Λιβύης ενώ άλλα τμήματα διήλθον την λιβυκήν μεθόριον. Εξ άλλου, η απώθησις των Ιταλών πέραν των συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης και η είσοδος των αγγλικών στρατευμάτων εις την Λιβύην επιβεβαιούται από το ανακοινωθέν του υπουργείου Πληροφοριών, το οποίον αναφέρει ότι «αι βρεταννικαί δυνάμεις απωθούν τον εχθρόν πέραν των αιγυπτιακών συνόρων και εισήλθον εις το ιταλικόν έδαφος».
 
ΕΧΕΤΕ ΝΙΚΗΣΕΙ: [Ομιλία Γ. Βλάχου] «[…] Εμείς δεν εκοιμηθήκαμε παιδιά για να πεταχτούμε από τα κρεββάτια μας άντρες. […] Δεν αντήχησεν εις τα παιδικά μας αυτιά εθνικόν εγερτήριον, συναγερμός ψυχών, παιάν πανελλήνιος, το θαυμάσιον, το χαλύβδινον, το πελώριον ΟΧΙ που είπε εις τον Γκράτσι ο Μεταξάς. […] Αυτό το θα πεθάνωμεν όλοι, την απόφασιν που ανετίναξε του Αρκαδιού την Μονήν, που έστησε τον Χορόν του Ζαλόγγου, που άναψε τον δαυλόν του Κανάρη, εμείς την εμάθαμε, σεις την ανεπνεύσατε, την εζητήσατε, εμπήκεν εις τις φλέβες σας σαν ένεσις εθνική, έγινε ένα μαζύ σας. […] Είσθε προνομιούχοι κύριοι νέοι του 1940. Εχετε από τις 28 Οκτωβρίου νικήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή