Ξεκινάει η αντίσταση κατά του κορωνοϊού

Ξεκινάει η αντίσταση κατά του κορωνοϊού

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ό,τι φαίνεται, την επόμενη Κυριακή, για πρώτη φορά, ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπει μέσα στο σώμα μιας Ελληνίδας ή ενός Έλληνα. Αυτή η ιστορική ημέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου σταδίου της μάχης κατά της πανδημίας. Θα είναι η μέρα στην οποία ξεκινάμε την Αντίσταση.

Τρία πράγματα σχετικά με το πώς πρέπει εμείς, ως πολίτες, να σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό και τη φάση της κρίσης που ξεκινά θα ήθελα να σας επισημάνω σήμερα. Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για την κατά τόπους μιλιταριστική φρασεολογία. Θεωρώ ότι δικαιολογείται από το ότι θεωρώ πως αυτό που ζούμε πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τον εξής τρόπο:

1. Είναι πόλεμος.

Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι ένας πόλεμος. Ως τώρα, χάνουμε. Διαφωνώ με το νέο σποτάκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μας καλεί να “παίξουμε άμυνα”. Μπορεί αυτό να ξέρει πάρα πολύ καλά (είναι DPOY), αλλά αυτό κάναμε μέχρι τώρα, όχι εξίσου καλά. Τώρα όμως, επιτέλους, έρχεται η ώρα να παίξουμε και λίγο επίθεση.

Οι ειδικοί έχουν κάτσει να υπολογίσουν τι θα σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία το να λήξει η πανδημία το συντομότερο δυνατόν, και τα αποτελέσματα έκαναν έναν ερευνητή του Brookings να προτείνει να πληρώνει το κράτος 1000 δολάρια σε όποιον κάνει το εμβόλιο. Είναι μια τιτάνια επένδυση που, όμως, επειδή το αποτέλεσμά της θα είναι τόσο θεαματικό στην παγκόσμια οικονομία, θα βγάλει τα λεφτά της και με το παραπάνω.

Αλλά οι περισσότεροι από εμάς ευχαρίστως θα το κάνουν δωρεάν (κάποιοι από εμάς θα πλήρωναν κιόλας) είτε γιατί δεν αντέχουν άλλο να ζουν έτσι, ένα χρόνο χωρίς να αγκαλιάσουν τους γονείς τους, να δουλέψουν κανονικά στο εστιατόριο τους ή να πάνε ένα ταξίδι, είτε επειδή έχουν αντιληφθεί την αξία της πράξης για το καλό της κοινωνίας, είτε και τα δύο. Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εδώ που έχουμε φτάσει, το να κάνεις το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στην κοινωνία. Ότι δεν θα λειτουργήσει αν το κάνουν λίγοι ή οι μισοί. Ότι αυτή είναι μια μάχη που θα κερδηθεί μόνο αν πολεμήσουμε όλοι μαζί. Ότι, τελικά, σε αυτή τη φάση, το εμβόλιο είναι πατριωτικό και ανθρώπινο καθήκον.

Και, βεβαίως, είναι εθελοντικό. Είναι επιλογή. Όχι η μόνη. Και το να μην κάνεις τίποτε είναι επιλογή. Αν έρθει ο Ιταλός και σου πει, να περάσω πάνω από τη χώρα σου; Έχεις την επιλογή να μην κάνεις τίποτε. Να τον αφήσεις να περάσει. Ή έχεις την επιλογή να του πεις όχι και να τον κυνηγήσεις στα βουνά για να φύγει, με ό,τι όπλα έχεις εύκαιρα.

Μπορεί να μην είναι τα καλύτερα όπλα. Μπορεί να μην έχεις προλάβει να τα δοκιμάσεις για τέσσερα χρόνια για να είσαι σίγουρος ότι πυροβολάνε σωστά. Μπορεί, μία στο εκατομμύριο, να σου σκάσουνε στη μούρη. Αλλά αυτά έχεις. Και μ’ αυτά στο χέρι πρέπει κάτι να απαντήσεις.

2. Το εμβόλιο είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε

Πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα μπορούσαμε να το είχαμε πάρει απόφαση και να κάτσουμε σα τη Μελβούρνη τέσσερις μήνες κλεισμένοι μέσα, σε σκληρό lockdown, μέχρι να γίνουνε τα κρούσματα μηδέν. Δεν το κάναμε. Και δεν γίναμε Μελβούρνη, ούτε Νέα Ζηλανδία, ούτε Ταϊβάν. Όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθήσαμε να κάνουμε πιο ελαφρύ lockdown, για να μη ζοριστούμε πάρα πολύ, για να μην πιεστεί “η οικονομία μας”. Δεν δούλεψε. Ο ιός αλωνίζει. Χιλιάδες πέθαναν. Κι η οικονομία, βεβαίως, δεν σώθηκε κιόλας. Αλλά τέλος πάντων, αυτό επιλέξαμε. Δεν κάναμε μόνο εμείς αυτό το λάθος. Και τώρα είμαστε εδώ.

Και μας έχει μείνει μόνο ένα όπλο.

Ξέρετε τι παρενέργειες μπορεί να έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Να σας πω εγώ. Δυσγευσία, ναυτία, μούδιασμα στο στόμα, μούδιασμα στο λαιμό, έμετο, διάρροια, δυσπεψία, κοιλιακούς πόνους, ξηροστομία, εξανθήματα, φαγούρα, καούρα, ξηρότητα στο φάρυγγα, αναφυλακτική καταπληξία, σύνδρομο Stevens-Johnson και βρογχοσπασμό. Μεταξύ άλλων. Αλλά, μισό λεπτό. Συγγνώμη. Μπέρδεψα τις σημειώσεις μου. Αυτές δεν είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Είναι οι πιθανές παρενέργειες που έχει το σιροπάκι για παιδάκια Mucosolvan. Τις γράφει έτσι ακριβώς μέσα στο χαρτάκι που υπάρχει στη συσκευασία, εκείνο που, από όπου κι αν την ανοίξεις, θα το βρεις μπροστά σου. Παρ’ όλες αυτές τις πιθανές παρενέργειες, αυτό το σιροπάκι το δίνουμε στα παιδάκια που έχουν βήχα και μυξούλες. Και πολύ καλά κάνουμε, γιατί το όφελος είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο.

Και τα εμβόλια για Covid θα έχουν παρενέργειες. Στις δοκιμές του εμβολίου των BioNTech και Pfizer, περισσότεροι από τους μισούς που τα έλαβαν δήλωσαν ότι μετά ένιωσαν πονοκεφάλους και κόπωση. Ένα 15% σήκωσαν πυρετό. 1 στους 3 είχαν μυϊκούς πόνους κι άλλοι τόσοι ρίγη. Ένας από αυτούς που συμμετείχαν στις δοκιμές έπαθε τόσο έντονη ρίγη, λέει, που του ‘σπασε ένα δόντι από το τρέμουλο. Δύο άλλοι, που έπασχαν από πολύ έντονες αλλεργίες, είχαν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις οι παρενέργειες κράτησαν από λίγες ώρες μέχρι το πολύ λίγες ημέρες. Και μετά πέρασαν.

Απολύτως κανένας δεν τις θεώρησε σημαντικό πρόβλημα, από τη στιγμή που το αντάλλαγμα είναι το ότι μετά θα μπορούν να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους ξανά.

Ολόκληρη η ζωή μας είναι μια σειρά από εκατομμύρια μικρές και μεγάλες αποφάσεις στις οποίες ζυγίζουμε κόστος και όφελος, συχνά χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. Τοποθετούμε κομμάτια του σώματός μας σε σημεία στα οποία ίσως δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, υπολογίζοντας ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι πιο σημαντικά από το πιθανό κόστος ή τον κίνδυνο. Χώνουμε πράγματα μέσα στο σώμα μας προσβλέποντας σε κάποιο κέρδος, σε κάποιο όφελος, το οποίο κρίνουμε σημαντικότερο από πιθανές αρνητικές συνέπειες. Δεν κάνουμε πάντα τις πιο σωστές και τις πιο ορθολογικές επιλογές, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οφείλουμε, τουλάχιστο, να είμαστε συνεπείς στον ανορθολογισμό μας.

Εσύ, κύριε, ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά με βάση αυτό που λέει η λογική σου και το ένστικτό σου, και επιλέγεις να φας ένα πιάτο που λέγεται “mix grill” με αδιευκρίνηστης προέλευσης καρβουνιασμένα κρέατα σε τυχαία τουριστική ταβέρνα που έχει φωτογραφίες των φαγητών στο μενού; Αν ναι, άκου: δεν δικαιούσαι να φοβάσαι το εμβόλιο για Covid.

Παίρνεις χαπάκια για να κάνεις περισσότερη ώρα σεξ; Δεν δικαιούσαι να φοβάσαι το εμβόλιο για Covid. Καπνίζεις ή πίνεις αλκοόλ; Δεν δικαιούσαι να φοβάσαι το εμβόλιο για Covid.

Ψάξε να βρεις άλλες δικαιολογίες για το προφανές: απλά δεν θέλεις να πολεμήσεις μαζί μας.

3. Όλα πρέπει να πάνε καλά, ταυτόχρονα

Όπως σε κάθε μάχη, το φρόνημα και το πνεύμα των πολεμιστών θα επηρεάζεται από την έκβαση κάθε λεπτομέρειας. Από την επόμενη Κυριακή, πάρα πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν άψογα, ταυτόχρονα. Για τα διαδικαστικά τα είπαμε και την άλλη φορά. Αλλά υπάρχουν και άλλα, τα οποία μπορούν επίσης να πάνε στραβά. 

Όπως για παράδειγμα, η προτεραιοποίηση. Το ποιος θα πάρει πρώτος το εμβόλιο. Αυτό είναι σημαντικό, κρίσιμο θέμα, καθότι δεν θα υπάρχουν πάρα πολλές δόσεις διαθέσιμες στην αρχή. Η κάθε χώρα θα κάνει τις δικές τις επιλογές κι εγώ, ας πούμε, πιστεύω ότι η δικιά μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουαλίας, η οποία θα εμβολιάσει πρώτα όσους ζουν ή δουλεύουν σε γηροκομεία, μετά τους υγειονομικούς -αλλά μόνο εκείνους που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή- και τους ηλικιωμένους άνω των 80, και στη συνέχεια άλλες ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε να δούμε τις πρώτες ημέρες: παππούδες και γιαγιάδες να οπλίζονται για τη μάχη. Και, βέβαια, να μην δούμε ούτε ένα σελέμπριτι ή ίνφλουενσερ να κλέβει τη θέση οποιασδήποτε γιαγιάς ή νοσοκόμας. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αποδείξουμε όλοι ότι αυτό που κάνουμε όλοι μαζί το κάνουμε όλοι μαζί, όπως πρέπει. Όχι ο καθένας για τον εαυτό του.

Η αβεβαιότητα, όπως γίνεται πάντα με τις μεγάλες μάχες, είναι μεγάλη. Η μάχη είναι δύσκολη. Ο εχθρός, πανίσχυρος. Όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν καλά υπ’ όψιν. Τουλάχιστον, όμως, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες μας δεν είναι μικρές. Πρώτα απ’ όλα, δεν είμαστε και τόσο λίγοι. Αύριο Κυριακή -όπως θα διαβάσετε και σε αυτή την εφημερίδα- η διαΝΕΟσις δημοσιεύει τα αποτελέσματα άλλης μιας έρευνας για τις απόψεις των Ελλήνων για την πανδημία, τη ζωή τους στην καραντίνα, και τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια. Δεν μπορώ να σας πω ακόμα νούμερα, αλλά πια θα έχετε υποπτευθεί κι εσείς ότι, από ότι φαίνεται, εμείς στην Αντίσταση δεν είμαστε μειοψηφία. Είμαστε πολλοί.

Και από την άλλη Κυριακή, αρχίζουμε την αντεπίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή