Θεωρείο (20/12/20)

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετεξεταστέος

Αν ήμασταν στο σχολείο και το μάθημα ήταν Εκθεση, ο δάσκαλος θα έγραφε από κάτω «εκτός θέματος» και θα μονόγραφε την κόλλα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε καν τον πυρήνα των αλλαγών του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Βουλή έχει πλέον τη δυνατότητα να ζητάει προτεραιοποίηση σε ελέγχους συμβάσεων αλλά και να προτείνει τρεις επιπλέον ελέγχους κατ’ έτος προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με ένα ρόλο διορθωτικό, που έχει κυρίως τον σκοπό του ελέγχου των… ελέγχων. Ο Τσίπρας κατάλαβε κάτι τελείως διαφορετικό και γι’ αυτό μάλλον έστειλε μια επιστολή στον Κωνσταντίνο Τασούλα, στην οποία του ξεδιπλώνει όλες τις προσωπικές του… βεντέτες. Ζήτησε εξέταση της λίστας Πέτσα, εξέταση για τις σχολικές μάσκες της Κεραμέως και τις απευθείας αναθέσεις της γ.γ. Σοφίας Νικολάου. Είναι θέματα αυτά που χρήζουν εξέτασης; Βεβαίως, αλλά όχι με αφορμή την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό σας λέω: μετεξεταστέος…

Οι παλιές καραβάνες

Μένω στα της Βουλής, καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ολοκληρώθηκε με κάτι ασυνήθιστο: χωρίς να ξεφύγει σε χρόνους, όπως γινόταν παλαιότερα. Αυτό οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έκανε ο Τασούλας, με αποτέλεσμα να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές και όμως τελικά η συζήτηση να μην τελειώσει μαύρα μεσάνυχτα. Στην επιτυχή έκβαση της συζήτησης είχε μεγάλη συμμετοχή και ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έλαβε τα εύσημα και από τον Τασούλα. Εδώ που τα λέμε, στελέχη σαν τον πολύπειρο Νικήτα δεν έχουν πολλά κόμματα.

Πιέσεις δημάρχων στον Χαρδαλιά

Διαφορετική πολιτική φαίνεται πως ακολουθεί τελευταία ο ΕΟΔΥ, που δίνει στη δημοσιότητα πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Για παράδειγμα, εντός της εβδομάδας δόθηκαν αναλυτικά οι θάνατοι ανά νομό, στοιχείο που δεν είναι μυστικό κάποιας κλειστής φράξιας, αλλά κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο τοπικός πληθυσμός. Ισως στην αλλαγή στάσης να έπαιξε ρόλο και η γκρίνια που άκουσε την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Χαρδαλιάς από τους δημάρχους. Σε κλειστή σύσκεψη, οι τοπικοί άρχοντες εξερράγησαν λέγοντας πως δεν γίνεται να μην τους δίνονται αναλυτικά στοιχεία για την περιοχή τους. Ο Χαρδαλιάς άκουσε τα παράπονα και ως πρώην δήμαρχος τα κατανόησε και προφανώς τα μετέφερε.

Επενδύει σε σχέσεις με ΗΠΑ

Tην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδότησε η επίσκεψη του Νταν Μπρουλέτ, υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, στην Αθήνα. Ο Αμερικανός υπουργός την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας σε κλειστό κύκλο, δεσμεύτηκε για υποστήριξη αμερικανικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ. Τα παραπάνω θετικά μηνύματα είχαν αποδέκτη και τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως φαίνεται, δουλεύει μεθοδικά τις σχέσεις του με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενδεικτικό το ότι πήρε μέρος σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Capital Link – με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας, όπως η BlackRock, με υπό διαχείριση κεφάλαια μεγαλύτερα από το… ελληνικό ΑΕΠ. Ο Χατζηδάκης, βέβαια, ακούγεται πως μπορεί να ανασχηματιστεί και να μεταπηδήσει στο Παιδείας, αλλά το πέρασμα από κάθε υπουργείο αφήνει πάντα και μια προίκα.

Ο αμετακίνητος

Επειδή η κουβέντα για ανασχηματισμό έχει επανέλθει και αρκετοί τον τοποθετούν το επόμενο διάστημα, θα σας πω μερικά σενάρια που ακούγονται. Πρώτα από όλα, για έναν 100% αμετακίνητο. Είναι ο Γιώργος Ζαββός, καθώς ο Μητσοτάκης πιστεύει πολύ στον υφυπουργό Οικονομικών. Στο μόνο που δεν επηρεάζει τον πρωθυπουργό είναι στις κακές σχέσεις που διατηρεί με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Αναβάθμιση

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετοί ακόμα που δεν προβλέπεται μετακίνησή τους, αλλά θα σας πω για τον Βορίδη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είτε θα παραμείνει είτε θα αναβαθμιστεί σε πολύ πιο «πρωτοκλασάτο» υπουργείο. Ο λόγος της εκτίμησης του Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι κάνει καλή δουλειά εκεί, αλλά και επειδή δεν γκρινιάζει. Το μόνο που δεν μπορεί να ξεπεράσει ο Μάκης είναι η υποβαθμισμένη περιοχή (Αχαρνών) όπου βρίσκεται το υπουργείο. Αστός γαρ…

Τουρκική σφήνα στην… Κίνα

Θα σας πω ένα άγνωστο παρασκήνιο από τις ΗΠΑ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξάρτηση της χώρας από την Κίνα σε προμήθεια υλικών, όπως αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. Οι Τούρκοι λομπίστες το… τσίμπησαν και πήγαν σε μεγάλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών, ώστε να παρουσιάσουν την Τουρκία ως εναλλακτική της… Κίνας. Το εγχείρημα είναι λίγο αστείο, καθώς αφενός οι ίδιοι έχουν στενές σχέσεις με την Κίνα, αφετέρου δεν μπορούν να συναγωνιστούν την τεράστια αυτή αγορά. Αλλά είναι ενδεικτικό της τουρκικής βούλησης να ρίξει δίχτυα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Παπανδρέου ψηφίζει Καραμανλή

Είναι όπως το διαβάζετε στον τίτλο. Ο Γιώργος συνδέεται με στενή φιλία με τη Γαλλίδα βουλευτή –ελληνικής καταγωγής– του σοσιαλιστικού κόμματος Μαριέττα Καραμανλή. Η Καραμανλή είναι υποψήφια στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναλάβει την προστασία των δημοκρατικών κανόνων και θεσμών εν μέσω πανδημίας και ο ΓΑΠ κάνει αγώνα για την εκλογή της. Ο τίτλος που βγαίνει είναι υπέροχος: Παπανδρέου στηρίζει Καραμανλή. Πάντα τέτοια.

Μπρατάκος για το ΕΒΕΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί για νέο πρόεδρο του ΕΒΕΑ, στη θέση του Κωνσταντίνου Μίχαλου, τον Γιάννη Μπρατάκο. Ο Μπρατάκος είναι απόφοιτος του London School of Economics & Political Science και σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, καθώς είναι γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Η θέση ωστόσο του ΕΒΕΑ του πάει γάντι, καθώς εκτός από αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου έχει διατελέσει και γραμματέας Παραγωγικών Τομέων του κόμματος, με αρμοδιότητες την επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων και θέσεων για την επιχειρηματικότητα. Οι εκλογές του ΕΒΕΑ είναι στο τέλος του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή