ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μετάλλαξη φταίει ή η χαλαρότητα;

Για όποια αξία έχει η κατάθεση προσωπικής εμπειρίας ή επικοινωνίας με ανθρώπους που είναι μάρτυρες μιας κατάστασης, η λήψη σκληρότερων μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αναμενόμενη πριν ακόμη «ανακαλυφθεί» η μετάλλαξη του κορωνοϊού σε πιο μεταδοτική συμπεριφορά. Ανθρωποι οικείοι –όχι ένας, αλλά περισσότεροι– που ζουν στο Λονδίνο, είχαν προβλέψει επανειλημμένως και με βεβαιότητα σε συνομιλίες τους με τον υπογράφοντα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αυστηροποιούσε τους κανόνες κοινωνικής επαφής. Κανείς τους δεν είναι ειδικός, αλλά έβλεπαν καθαρά ότι η ανέμελη συμπεριφορά των πολιτών μετά την τελευταία χαλάρωση των μέτρων, που αποφασίστηκε με την είσοδο στον Δεκέμβριο και ενόψει Χριστουγέννων, θα οδηγούσε σε νέους εγκλεισμούς. Οι εξελίξεις τούς… δικαίωσαν.

Είναι ασφαλώς θέμα των ειδικών να κρίνουν τη σημασία της «αγγλικής» μετάλλαξης του ιού, αν αυξήθηκε θεαματικά η ταχύτητα μεταδοτικότητάς του, αν σε αυτό οφείλονται τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα συμβαδίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου, αν και κατά πόσον επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παράλληλα, είναι θέμα των κυβερνήσεων να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που δημιουργείται από την «αγγλική» μετάλλαξη, και ήδη γίνεται σαφές ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έβαλαν τη Βρετανία σε πρόσκαιρη καραντίνα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στις συγκοινωνίες, στις μεταφορές και πιθανώς και στην επάρκεια αγαθών.

Εκείνο που απομένει είναι η επισήμανση ότι ο νέος συναγερμός που προκλήθηκε συμπίπτει με χαλάρωση μέτρων. Δεν αποκλείεται, επομένως, να έχει ευθύνες η κυβέρνηση Τζόνσον, η οποία έσπευσε να χαλαρώσει πρόωρα τα μέτρα στη χώρα για λόγους οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς, ενόψει του Brexit. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που πίεζαν για χαλάρωση των μέτρων· δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Τζόνσον πασχίζει επικοινωνιακά να δείξει ότι η Βρετανία εκτός Ευρώπης ελέγχει πολύ καλύτερα τα του οίκου της. Από την άλλη πλευρά, επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπου έγινε απόπειρα χαλάρωσης μέτρων ή οι ειδικοί δεν εισακούσθηκαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν θεαματικά και οι κυβερνήσεις έσπευσαν να «κάνουν πίσω». Αυτό έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε εκείνες που υιοθέτησαν διαφορετική φιλοσοφία στην αντιμετώπιση του ιού, όπως η Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πληρώνουν τη συμπεριφορά του κοινού την Ημέρα των Ευχαριστιών, όπως και την άρνηση των Ρεπουμπλικανών απέναντι στη μάσκα.

Ολα αυτά προστίθενται στις «κακές» εμπειρίες που βίωσαν και βιώνουν οι Ελληνες λόγω της πανδημίας. Οσα συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ανησυχία έως πανικό που προκάλεσαν στην Ευρώπη δικαιολογούν τους φόβους για φαινόμενα αδιαφορίας, επαφών και συγχρωτισμού λόγω Χριστουγέννων. Το απόλυτο δεδομένο είναι ότι η χαλάρωση μέτρων και προφύλαξης προκαλεί αναζωπυρώσεις κρουσμάτων, επιβαρύνσεις στο σύστημα υγείας, διασωληνώσεις και θανάτους. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο εάν όντως ο ιός μεταδίδεται πλέον πιο γρήγορα, αλλά ο πυρήνας της αντιμετώπισής του παραμένει ο ίδιος και είναι η προσαρμογή στα μέτρα!