Χριστούγεννα 1944

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γ. Σεφέρης στις «Μέρες» (1η Γενάρη 1941-31 Δεκέμβρη 1944) γράφει: «Κυριακή παραμονή Χριστουγέννων.

Kλείνει η τρίτη εβδομάδα του πολέμου. Η Πλάκα οπωσδήποτε ήσυχη. Αλλά τριγύρω ατελείωτα, ο θόρυβος της μάχης. Οι δρόμοι γεμάτοι πρόσφυγες. Διηγούνται φρικιαστικές σκηνές: ομήρους εκτελέσεις».

Τα Χριστούγεννα του 1944 ήταν τα πιο σκοτεινά –κυριολεκτικά και μεταφορικά– των Αθηναίων. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και στους δρόμους κείτονταν σκορπισμένα πτώματα, από τις μάχες που μαίνονταν.

Ανήμερα έφτασε στην Αθήνα ο Τσώρτσιλ. Οπως αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, δεν ήρθε για να συμβιβαστεί άνευ όρων, επειδή δεχόταν κριτική από το Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα της Μ. Βρετανίας που διαμαρτύρονταν για τη βρετανική επέμβαση. Ηρθε για να γνωρίσει τον μελλοντικό αντιβασιλέα, Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Την άλλη ημέρα διοργανώθηκε σύσκεψη όλων των πολιτικών κομμάτων στο υπουργείο των Εξωτερικών, υπό το φως λαμπόγυαλων, με αντικείμενο την ειρήνευση στην Αθήνα. Την πρώτη ημέρα, 26 Δεκεμβρίου, παρέστη και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, την επομένη συσκέφθηκαν οι Ελληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και οι Σιάντος και Παρτσαλίδης από το ΚΚΕ.

Ο Σκόμπι πρότεινε στην ηγεσία του ΚΚΕ να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθεί συντεταγμένα ο ΕΛΑΣ στα προβλεπόμενα όρια από τη συμφωνία της Καζέρτας και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και οι αιχμάλωτοι.

Η ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ η ήττα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ ήταν πλέον βεβαία, απαίτησε ο Εθνικός Στρατός να συγκροτηθεί πάνω στις προτάσεις που είχε υποβάλει το κόμμα, ενώ ζήτησε το 40-50% των υπουργείων, μεταξύ των οποίων, ανυπερθέτως, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τα υφυπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Ηταν προτάσεις μαξιμαλιστικές που δεν καθρέφτιζαν τον συσχετισμό των δυνάμεων. Μάλιστα, ο Σιάντος με έντονη φωνή δήλωσε: «Αν μας καλέσατε για τα όπλα, ελάτε να τα πάρετε. Νέο Λίβανο δεν πρόκειται να κάνουμε».

Αυτή η αδιαλλαξία των ηγετών του ΚΚΕ στοίχισε τη ζωή υπερχιλίων ελασιτών που έπεσαν νεκροί τις επόμενες ημέρες στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν.

Οσοι Αθηναίοι βρίσκονται στη ζωή, τα Χριστούγεννα του 1944 ακόμη τα θυμούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή