Η ελπίδα και τα μηνύματα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες ημέρες του 2020 –με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού– είναι ασφαλώς οι καλύτερες αυτής της αναθεματισμένης χρονιάς που αφήνει πίσω της 1,8 εκατ. νεκρούς.

Η εικόνα της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του κ. Τσιόδρα να εμβολιάζονται δείχνει ότι η χώρα κάνει το πρώτο της βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Και αυτό το οφείλουμε στους εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που δούλεψαν σκληρά για να βρουν σε λίγους μήνες ένα εμβόλιο, που κάποτε θα χρειαζόταν χρόνια.

Μπορεί να περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες με τον εγκλεισμό, να χάσαμε χρήματα από την καραντίνα, κάποιοι που έχουν επιχειρήσεις να βρίσκονται ακόμη και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και να χρειάζονται ασφαλώς στήριξη από την κυβέρνηση και τις τράπεζες. Ωστόσο, κανείς από εμάς δεν δικαιούται αυτή την ώρα να διαμαρτύρεται, εφόσον είμαστε ζωντανοί εμείς, οι συγγενείς μας και οι φίλοι μας.

Γιατί υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έζησαν δράματα και έχασαν τους δικούς τους από την ύπουλη αυτή ασθένεια. Κι υπάρχουν και χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, αυτοί που τους αποκαλούμε δικαίως «ήρωες του ΕΣΥ», που με κίνδυνο της ζωής τους δίνουν νύχτα και μέρα μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ασθενείς που αγωνίζονται να αναπνεύσουν.

Υποχρεούμαστε όμως να διαμαρτυρηθούμε για την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία κάποιοι αρνούνται ακόμη και σήμερα να τηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, οχυρωμένοι πίσω από το νεαρόν της ηλικίας τους, την άγνοιά τους ή το στραβό τους το κεφάλι που στήνει μπροστά τους συνωμοσίες. Επίσης, πρέπει να είμαστε διπλοκουμπωμένοι και καχύποπτοι απέναντι και σε όλους αυτούς οι οποίοι πόνταραν στην καταστροφή και επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τα λάθη και τις παραλείψεις όσων πολέμησαν για να νικήσουν τον ιό. Από την απίστευτη αυτή πανδημία πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Να αντιληφθούμε πόσο μηδαμινοί και ανίσχυροι είμαστε μπροστά στη φύση. Και να επαναξιολογήσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας με βάση τον σεβασμό των προαιώνιων νόμων του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τους κινδύνους που δημιουργούν η ξέφρενη ανάπτυξη, η αλλαγή του κλίματος και η συνεχής επέκταση των μεγάλων πόλεων σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα. Αλλά κανείς δεν άκουγε. Ισως μετά τον τραγικό απολογισμό του 2020 να πήραμε το μάθημά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή