Μεταξύ άλλων, «αντάρτικο» για τη νέα ΔΕΘ…

Μεταξύ άλλων, «αντάρτικο» για τη νέα ΔΕΘ…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία η πόλη της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρείται από τη διένεξη για το μετρό (αρχαιότητες της Βενιζέλου) που μεταθέτει όλο και πιο μακριά την ολοκλήρωση του έργου, από το οποίο η πόλη περιμένει να ανασάνει κυκλοφοριακά. 

Τώρα στη χαίνουσα πληγή του μετρό έρχεται να προστεθεί και μια δεύτερη, αυτή της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δυτικά της πόλης, στην περιοχή της Σίνδου. Το σενάριο της μεταφοράς στη Σίνδο έχει συζητηθεί στο παρελθόν διεξοδικά και έχει απορριφθεί. Προκρίθηκε, με βάση επιστημονικές μελέτες, η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο και η ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού χώρου ως η μόνη βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, αλλά και για την ίδια την πόλη συνολικά, επιλογή που υποστηρίχθηκε τόσο από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από το σύνολο, σχεδόν, των φορέων της πόλης.

Και ενώ το θέμα ουσιαστικά έχει κλείσει, με τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2023 ώστε η «νέα ΔΕΘ» να δοθεί στην πόλη το 2026, επτά δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνέπηξαν μέτωπο με μπροστάρη τον μητροπολίτη της περιοχής, για τη μεταφορά της έκθεσης στη Σίνδο. 

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, συσκέφθηκαν σε αίθουσα της μητρόπολης (ίσως για μεγαλύτερη προστασία από τον ιό) και αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ως εργαλείου ανάπτυξης της (πράγματι) υποβαθμισμένης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν την επιλογή της ανάπλασης εξέδωσαν τουλάχιστον 18 φορείς, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια, τα επιμελητήρια, οι σύνδεσμοι βιομηχανιών και εξαγωγέων κ.ά. Ακόμη ένας τοπικός εμφύλιος πάει να ξεσπάσει στην πόλη που πασχίζει να κάνει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Εχει παράδοση η Θεσσαλονίκη σε διχασμούς. Κάθε φορά που πάει να γίνει ένα έργο υποδομής –ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά–, υπάρχουν εκείνοι που ανεβαίνουν στα κάγκελα για να το εμποδίσουν. Ο περιφερειακός στο Σέιχ Σου, η υποθαλάσσια αρτηρία, η ανάπλαση της Νέας Παραλίας, το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής, το νέο δημαρχείο έχουν πολλά να αφηγηθούν για το τι τράβηξαν για να γίνουν ή να μη γίνουν. Τώρα επιχειρείται να οικοδομηθεί «κίνημα» για απομάκρυνση της ΔΕΘ, με εκκλησιαστικά λάβαρα, προσωπικές ατζέντες τοπικών παραγόντων και, όπως λέγεται, πειράματα αντιπολιτευτικών συγκλίσεων. Μια ζωή τα ίδια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή