Θαύματα μέσα στην πανδημία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς, η εξέλιξη διέψευσε όσους έβλεπαν με φόβο τη χαλάρωση που επικρατούσε στη διάρκεια των εορτών –ακόμη και μεταξύ ανθρώπων με πλήρη συναίσθηση του κινδύνου– και προέβλεπαν αναζωπύρωση της πανδημίας. Διασκεδάστηκαν προφανώς και οι αντίστοιχοι φόβοι των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονταν σχεδόν βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία θα πλήρωνε με περισσότερα κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους την εορταστική αμεριμνησία της. Σήμερα, 25 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, 19 μετά την Πρωτοχρονιά και 13 από τα Φώτα, μπορούμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά ότι η κατάσταση δεν επιβαρύνθηκε. Το αποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία, καθώς οι σχετικοί δείκτες παρουσιάζουν εικόνα βελτίωσης.

Θαύμα ή όχι, η υγειονομική εικόνα μαζί με την πραγματικότητα της οικονομίας και τις αφόρητες πιέσεις των εμπόρων ώθησαν την κυβέρνηση να τολμήσει το άνοιγμα υπό όρους της λιανικής αγοράς. Για να έχει μάλιστα άλλοθι και με μπροστάρη τον αρμόδιο υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, άσκησε εμφανώς πίεση στους ειδικούς να πουν το πολυπόθητο «ναι», κι εκείνοι συγκατένευσαν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται εφησυχασμός· κάθε άλλο. Η ζοφερή εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν τον δικαιολογεί και, άλλωστε, πόσο καιρό μπορεί η Ελλάδα να λάμπει σαν φωτεινή εξαίρεση; Ή μήπως αποκλείεται η βάναυση και σε μεγάλη έκταση παραβίαση των όρων επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου που έθεσε η κυβέρνηση;

Υποτίθεται πως η αστυνόμευση θα είναι ισχυρή και τα πρόστιμα θα πέφτουν αμείλικτα σε όσους παραβιάζουν τους όρους και τα μέτρα που πλαισιώνουν το άνοιγμα της αγοράς. Αυτό το «υποτίθεται» έχει μεγάλη σημασία, διότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας έσπευσε να στείλει το σήμα της κατανόησης και της επιείκειας, κατεβάζοντας αμέσως από 500 σε 300 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων. Με τα αστεία επιχειρήματα –που τα υιοθετούν και «φιλεύσπλαχνοι» δημοσιογράφοι– ότι α) τα πρόστιμα δεν πρέπει να τσούζουν πολύ, για να μπορούν να τα πληρώνουν οι παραβάτες, β) οι αστυνομικοί δεν δείχνουν προθυμία να βάλουν πρόστιμο όταν αυτό είναι τσουχτερό, γ) το κράτος χάνει λεφτά όταν τα πρόστιμα είναι μεγάλα, γιατί δεν πληρώνονται. Λες και ο στόχος της επιβολής προστίμων δεν είναι κυρίως αποτρεπτικός, οπότε η ισχύς της αποτροπής αυξάνεται με το μέγεθος του προστίμου, ότι δικαιολογούνται οι αστυνομικοί να τα επιβάλλουν κατά το δικό τους «δοκούν», ή ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να τα αξιώνει από τους «δεν πληρώνω».

Στο μεταξύ, καλό είναι να επισημανθεί ότι ο εμβολιασμός γίνεται με ταχύτητα χελώνας, όπως παραδέχεται ο πρωθυπουργός, κυρίως γιατί καθυστερεί όπως φαίνεται η παράδοση εμβολίων από την κατασκευάστρια εταιρεία, αν και η ειδοποίηση εκείνων που πρέπει να εμβολιαστούν πάει πολύ καλά. Από την άλλη πλευρά, ένα απαράδεκτα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε νοσοκομεία δείχνει απροθυμία να εμβολιαστεί και κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό! Κατά τα άλλα, ζητείται νέο θαύμα, για να μην προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων το άνοιγμα της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή