Θεωρείο (21/01/21)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί

Με τρεις Ελληνες πρωθυπουργούς έχει συναντηθεί από το 2010 έως σήμερα ο άρτι ορκισθείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θεωρώ πιο σημαντική αυτή με τον Αντώνη Σαμαρά και θα σας πω τον λόγο. Η πρώτη έγινε το 2010 με τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, ενώ η οικονομική κρίση ήταν ακόμα στην αρχή της και τα ελληνοτουρκικά δεν υπήρχαν στην ατζέντα. Η τελευταία ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπάιντεν όμως δεν είχε θεσμικό ρόλο. Αντίθετα, το 2013 όταν υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και το μενού είχε και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και από τότε ο Μπάιντεν έδειχνε να ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στη γειτονιά μας…

Για πρώτη φορά…

Δεν είναι μόνο το δείπνο που έγραφε την Τετάρτη η στήλη. Μία αποστροφή από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, δείχνει πως ο Μητσοτάκης θέλει να κλείσει οριστικά την παραφιλολογία περί διάστασης απόψεων μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο διπλασιασμός των χωρικών μας υδάτων και οι διαδοχικές συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών μας ζωνών «ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια». Ηταν κάτι που ακούστηκε πρώτη φορά από τα πρωθυπουργικα χείλη και ήχησε πολύ ωραία και στα αυτιά του ΥΠΕΞ, που μία μέρα νωρίτερα είχε ορίσει τις δικές του κόκκινες γραμμές μεταξύ της  θέσης του και της κ. Σουρανή, ως διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού.

Θα στηρίξει;

Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει ο Μακρόν, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι πολύ θετικός στην πρόταση Μητσοτάκη.

Αθόρυβος

Η επένδυση της Αmazon web service στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει την υπογραφή του Αλέξη Πατέλη. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού συνεχίζει να δουλεύει στο παρασκήνιο αθόρυβα και κυρίως αποτελεσματικά.

Συζητούν νέο κόμμα

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και προσώρας έχουν μείνει μόνο συζητήσεις, αλλά στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Τι λένε; Πως η μόνη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μία αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία νέου κόμματος που θα μπορέσει πιο εύκολα να ενσωματώσει περισσότερα πλειοψηφικά ρεύματα στα οποία αντιδρά ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν δεν το κάνει ο Τσίπρας, απλώς θα το κάνουν άλλοι, καθώς η πολιτική απεχθάνεται τα κενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή