Θεωρείο (24/01/21)

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιρμάνι Σκέρτσου

Αίτημα, για να το πω ευγενικά, έστειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος στους υπουργούς να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στην έκδοση των κανονιστικών πράξεων για εφαρμογή των νόμων. Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 145 νομοσχέδια και αντιλαμβάνομαι ότι εκκρεμούν… πολλές υπουργικές αποφάσεις σε δευτερογενή νομοθεσία για να εφαρμοστούν. Ο Σκέρτσος ουσιαστικά κάνει μια στοχοθεσία. Για παράδειγμα, όσα υπουργεία έχουν έως εκατό αποφάσεις προς έκδοση μέσα σε ένα χρόνο, θα πρέπει να έχουν εκδώσει τουλάχιστον το 80% από αυτές. Για τα υπόλοιπα θα είναι ικανοποιημένος και με ένα 60%.

Λίστα ή όχι;

Θα επιστρέψει η λίστα στις ευρωεκλογές; Είναι ένα ερώτημα που τελευταία επανέρχεται καθώς οδεύουμε στα μισά της τρέχουσας θητείας και κάποια στιγμή θα επανεξεταστεί. Οι περισσότεροι ποντάρουν στην επιστροφή της, και όχι άδικα. Αλλά νομίζω πως η συζήτηση είναι άκαιρη. Η πραγματικότητα είναι ότι το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τις ευρωεκλογές θα το ζυγίσει ανάλογα με το πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Για παράδειγμα, είναι κομβικό εάν θα έχουν προηγηθεί ή όχι οι εθνικές.

Τελευταία μέρα

Μιας και ο λόγος για εθνικές εκλογές, να σας πω κάτι που μου είπε άνθρωπος που ξέρει τόσο τον πολιτικό όσο και τον άνθρωπο Μητσοτάκη. Εννοώ την ιδιοσυγκρασία του και τη φιλοσοφία του. Μου είπε, λοιπόν, μη σου φανεί περίεργο ο πρωθυπουργός να κάνει εθνικές εκλογές την… τελευταία μέρα που εκπνέει η θητεία της κυβέρνησής του. «Ταιριάζει στη θεσμική προσέγγιση των πραγμάτων που έχει», μου πρόσθεσε.

Η καραμπόλα της Φλέσσα

Αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης «κλειδώσει», όπως λέγεται, για πρόεδρος της ΕΠΟ, τότε δεν αποκλείεται να δούμε στην Ευρωβουλή μέσω… καραμπόλας τη Βίκυ Φλέσσα. Και αυτό καθώς πρώτος επιλαχών μετά τον Ζαγοράκη είναι ο υφυπουργός πλέον Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και δεύτερη η δημοσιογράφος. Κάπως έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Υψηλή… προτεραιότητα

Πάντως, η ευρωοομάδα της Ν.Δ. έχει ενίοτε τα θεματάκια της. Ισως παθαίνουν κάποιους είδους ιδρυματοποίηση στο εξωτερικό και χάνουν την μπάλα. Το λέω καθώς προχθές είδα που η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ζήτησε να τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας το θέμα της… τεχνητής νοημοσύνης. Με πανδημία, μεγάλη αργοπορία στους εμβολιασμούς, Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει και ελληνοτουρκικά (για εμάς στην Ελλάδα), ήθελα να ήξερα πού ιεραρχεί η Αννα-Μισέλ την τεχνητή νοημοσύνη…

Η πρώτη επαφή

Την πρώτη επίσημη επαφή με αξιωματούχο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είχε την Παρασκευή Ελληνας υπουργός. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη του Τζον Κέρι, μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του, με θέμα το κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια σημειολογική κίνηση που δείχνει τη μεγάλη διαφορά με την πολιτική Τραμπ, όρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα τον Νοέμβριο.

Δεν θα πολιτευθεί

Επειδή συζητιέται πολύ τι θα κάνουν τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στις επόμενες εκλογές, να σας πω και για τον Δημήτρη Τσιόδρα. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θέλει να είναι αυστηρά πάνω από τη δουλειά του και δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να πολιτευθεί, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α΄ Αθηνών. Οσον αφορά την Αρκαδία, από την οποία κατάγεται, θα την επισκέπτεται πάντα συχνά, αλλά μόνο για ξεκούραση.  

Συμμαχία Ανδρουλάκη

Επιστρέφω στις Βρυξέλλες, καθώς σας έχω ξαναπεί για το θέμα του Λαγού, το οποίο έχει πάρει επ’ ώμου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντός της εβδομάδας ο Σασόλι απάντησε στον Ελληνα ευρωβουλευτή πως το θέμα Λαγού θα εξεταστεί αλλά στη σειρά του και όσο διαρκεί η διαδικασία θα ασκεί και αναφαίρετα τα δικαιώματά του. Για να φτάσουμε εκεί, είχε προηγηθεί γκάφα από την ελληνική πλευρά, καθώς το Υπ. Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τη δίωξη του ευρωβουλευτή και η ενημέρωση έγινε μετά την πρόσφατη καταδίκη. Ο Ανδρουλάκης, πάντως, το έχει πάρει προσωπικά και ήδη ετοιμάζει νομική απάντηση στον Σασόλι σε συνεργασία με τον Κώστα Χρυσόγονο και τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Νάντια κατά Ν.Δ.  

Θεωρείται, και όχι άδικα, από τα πιο φιλικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν δίσταζε μάλιστα τους προηγούμενους μήνες, ούσα σε κόμμα της αντιπολίτευσης, να ποστάρει συναντήσεις της με υπουργούς της Ν.Δ. που της έλυναν θέματα. Τελευταία ίσως κάτι έχει αλλάξει. Η Γιαννακοπούλου, σε μια τελευταία εσωκομματική διαδικασία, «την έπεσε» χοντρά στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της, χαρακτηρίζοντάς την «ενδοτική». Εκανε δηλαδή αντιπολίτευση από τα… δεξιά. Η πολιτική έχει εκπλήξεις.

Ιδιόχειρη αφιέρωση

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εδώ και καιρό πως ο Σπήλιος Λιβανός –νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πλέον– συνδέεται στενά από οικογενειακή παράδοση με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Οποιος επισκέπτεται τον υπουργό στο γραφείο του μπορεί να δει και μια πολύ όμορφη προσωπική αφιέρωση του σπουδαίου Κανελλόπουλου στον… τρίχρονο Σπήλιο από το μακρινό 1970. Γράφει λοιπόν ο Κανελλόπουλος: «Στον αγαπημένο μου Σπήλιο Διον. Λιβανό, λίγο πριν κλείσει τα τρία του χρονάκια, για να θυμάται πάντα –με τη βοήθεια του Θεού– εκείνον που υπογράφει. Π. Κανελλόπουλος, Κάιρο 1944 – Αθήνα 1970». 

QUIZ

Πριν από περίπου ένα μήνα σάς είχα γράψει πως το Μαξίμου θέλει για πρόεδρο του ΕΒΕΑ τον Γιάννη Μπρατάκο, γενικό διευθυντή σήμερα του κόμματος. Δεν θέλουν όμως όλοι αυτή την αλλαγή στην κυβέρνηση. Κάποιος υπουργός δίνει μάχη να παραμείνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, αλλά νομίζω πως αυτή τη μάχη θα τη χάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή