Πάντα φταίνε οι δημοσκόποι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Βασ. Κεγκέρογλου, ένας, χωρίς καμιά αμφιβολία, σοβαρός πολιτικός, έκανε επίθεση στον κ. Στράτο Φαναρά για την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας του, καταγγέλλοντας πως αυτή ουδέποτε διεξήχθη. Ηταν φανταστική, όπως είπε. 

Τα ευρήματα της Metron Analysis δεν διαφέρουν από τα ευρήματα και των άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, τόσο στη γενικότερη αποδοχή τού πρωθυπουργού όσο και στην ειδικότερη, που αφορά την αποδοχή του από τους ψηφοφόρους τού ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς ο κ. Κεγκέρογλου πιστεύει πως τόσο πολλοί άνθρωποι, από τόσες εταιρείες συνωμότησαν εναντίον του κόμματός του, για να εξυπηρετήσουν προφανώς την κυβέρνηση. 

Να υπενθυμίσω πως παρόμοιες αντιλήψεις για τους δημοσκόπους είχαν και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, καθώς τα απέδιδαν σε συνωμοσία των «βοθροκάναλων της διαπλοκής». Μάλιστα, έπεισαν τον Αλ. Τσίπρα πως είχαν ανακαλύψει μια νέου τύπου δημοσκόπηση που έφερε το κόμμα τους πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, στο όριο του στατιστικού λάθους. Δηλαδή, επικρατούσε στην Κουμουνδούρου το δόγμα «όταν δεν μας αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, φταίνε οι δημοσκόποι και όχι η πολιτική μας». Βέβαια, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα τους προσγείωσε απότομα, αναγκάζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Διαβάστε επίσης: Βασίλης Κεγκέρογλου: Στραγάλια

Ο κ. Κεγκέρογλου φαίνεται πως δεν διδάχθηκε από το πάθημα των Συριζαίων. Πιστεύει και αυτός, εν έτει 2021, πως όταν το καράβι πάει στραβά, φταίει ο γιαλός. Δεν του περνάει από το μυαλό πως μπορεί να φταίει ο καπετάνιος και το πλήρωμα. Ή το πλοίο να είναι πολύ γερασμένο και να ξεφεύγει από την πορεία του. Ή να συμβαίνουν και τα δύο.

Νομίζω πως κάποιοι πολιτικοί θεωρούν ακόμα τις δημοσκοπήσεις ως όργανο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και όχι σαν ένα από τα εργαλεία για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Οι δημοσκοπήσεις δεν ερμηνεύουν συμπεριφορές. Απλώς τις καταγράφουν. Τις ερμηνεύουν οι πολιτικοί και, αναλόγως, προσαρμόζουν τις πολιτικές τους. Συνεπώς, όταν αμφισβητούν παραπλήσια ευρήματα από όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τότε βαδίζουν στα τυφλά. Στερούνται ενός σημαντικού δείκτη των προθέσεων και της διάθεσης των πολιτών. Στην Ελλάδα, απ’ όσο θυμάμαι, όλες οι δημοσκοπήσεις, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, προέβλεψαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα και όταν αυτό ήταν οριακό (εκλογές 2000).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή