Θεωρείο (02/02/21)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία στα σκαριά

Κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως «οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό». Το ποια είναι αυτή η συνεργασία δεν δημοσιοποιήθηκε. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ για το άνοιγμα του τουρισμού, δεδομένου πως ο εμβολιασμός στο Ισραήλ προχωρεί με γοργό ρυθμό. Το πλάνο είναι να υπάρξει κατά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν –υπολογίζεται περί τα τέλη Μαΐου– προτεραιότητα στους πολίτες από το Ισραήλ. Αν και είναι νωρίς για να πούμε πως κάτι έχει κλειδώσει, καθώς το επόμενο δίμηνο είναι… βουνό, με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ κοντά η ελληνοϊσραηλινή συμμαχία.

Τετ α τετ με ΠΑΜΕ

Πώς αντιμετωπίζεις μια διαμαρτυρία; Με αποκλεισμό ή με συζήτηση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα έπεσε πάνω σε διαμαρτυρίες αγροτών. Δεν τις παρέκαμψε, αλλά ζήτησε από τους συνεργάτες του να υπάρξει επιτόπια συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, όπερ και εγένετο. Η «σύσκεψη», όπου οι αγροτοσυνδικαλιστές έθεσαν τα αιτήματά τους, λειτούργησε πυροσβεστικά, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται πως στο παραπάνω ερώτημα επιλέγει τη συζήτηση.  

Τα εύσημα

Στην ίδια επίσκεψη, θετική εντύπωση άφησε ο Κ. Αγοραστός. Πλην της ουσίας, δηλαδή των έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού», ο Αγοραστός εμφανίστηκε οργανωμένος και σε τεχνικό επίπεδο, αφού παρουσίασε στον Μητσοτάκη έναν απολογισμό των έργων σε βίντεο. Και δικαίως απέσπασε τα εύσημα του Κυριάκου.

«Γαλάζια» στόχευση

Να ενισχύσει το αποτύπωμά της στη συμπρωτεύουσα θέλει η Ν.Δ., έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία το κομματικό στίγμα δεν ήταν έντονο. Ετσι ερμηνεύω μια ενδιαφέρουσα (τηλε-)εκδήλωση που σχεδιάζεται για την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του γραμματέα Γ. Στεργίου. Θέμα της εκδήλωσης, τα μεγάλα έργα της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή «γαλάζιων» δημάρχων και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΔΕΘ Τ. Τζήκα.

Δεν ξεχνάει

Τη Νάντια Καλβίνο συνάντησε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Η κυρία είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Εχει υπάρξει όμως και υποψήφια πρόεδρος του Eurogroup. Ο Μητσοτάκης μάλιστα την είχε στηρίξει, κάτι που δεν ξεχνάει η Ισπανίδα. Αυτό πάντως που συζήτησαν με τον Σχοινά είναι πως Ελλάδα και Ισπανία αποτελούν αυτή τη στιγμή πυλώνες σταθερότητας, καθώς η Μέρκελ φεύγει, ο Μακρόν έχει εκλογές, η Πορτογαλία κυβέρνηση μειοψηφίας και η Ιταλία βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή