Ο ημιπιτσιρικάς Ελλην υιός

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αντελήφθην το πνεύμα σας. Χλευάζετε τον κ. Βούτση ο οποίος αποκάλεσε τον τριανταπεντάρη γιο του «ημιπιτσιρικά που πετάει τρικάκια». Σας ενόχλησε ο νεολογισμός; Ελάτε τώρα. Καταγράφει ένα από τα πολλά στάδια της ανάπτυξης του Ελληνος υιού. Του πιτσιρικά, που έως τα 30 του λατρεύει το φαγητό της μαμάς και αν του προκύψει πρόβλημα το αναλαμβάνει ο μπαμπάς. Εν τω μεταξύ έχει περάσει σε κάποια σχολή. Κοινώς, έχει ψηθεί στους κοινωνικούς αγώνες, αυτούς που θέλει να καταργήσει τώρα ο Χρυσοχοΐδης με την Κεραμέως. Και πώς θα ωριμάσει ο πιτσιρικάς αν δεν έχει εντοιχίσει έστω και μια φορά στη ζωή του έναν καθηγητή; Μεγάλο σχολείο το πανεπιστήμιο. Μετά τα 30 του εξακολουθεί να λατρεύει το φαγητό της μαμάς και τα προβλήματά του να τα λύνει ο μπαμπάς, όμως έχει προαχθεί σε ημιπιτσιρικά. Εάν έχει καταφέρει, παρά τους κοινωνικούς αγώνες, να πάρει το ρημάδι το χαρτί είναι «αδιόριστος πτυχιούχος». Εάν δεν έχει καταφέρει, δεν πειράζει. Είναι νέος ακόμη, έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Αν ο ημιπιτσιρικάς έχει διαπρέψει στους κοινωνικούς αγώνες, προετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός στα 40 του. Αν τα καταφέρει, αρχίζει εντατικά μαθήματα αγγλικών. Ο τόπος παράγει αδιόριστους πτυχιούχους και άλλους πτυχιούχους ή μη, οι οποίοι δεν έγιναν πρωθυπουργοί επειδή τους αδίκησε το σύστημα. Φταίει ο καπιταλισμός.
 
Το μόνο κενό που εντοπίζω στον συλλογισμό του κ. Βούτση είναι το όριο της ηλικίας. Ως πότε θεωρείσαι ημιπιτσιρικάς; Θα έλεγα ώς τα 40, είτε είσαι τελειόφοιτος είτε είσαι αδιόριστος πτυχιούχος. Μετά τα 40 είσαι πλέον ώριμος πιτσιρικάς. Δεν χάνεις το δικαίωμα να πετάς τρικάκια και να συμμετέχεις σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Ομως, πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τη σύνταξή σου. Αν ο μπαμπάς είναι άξιος μπαμπάς, θα φροντίσει να σου την έχει βγάλει ώς τα 45. Θα συνεχίσεις να πετάς τρικάκια, όμως η ζωή είναι μπροστά σου. Οι επιλογές διευρύνονται. Τώρα πια μπορείς να συμμετέχεις και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ως τελειόφοιτος και στις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων. Αν είσαι και τελειόφοιτος και πρώην υπουργός, όπως ο κ. Φίλης, το μέλλον σου ανήκει.
 
Οφείλω να επισημάνω και μια ακόμη πτυχή της δήλωσης Βούτση. Είναι μια σοβαρή προσπάθεια υπερβάσεως του δημογραφικού μας προβλήματος. Οι μετρήσεις μάς λένε ότι η ελληνική κοινωνία είναι γηρασμένη. Το πρόβλημα, προφανώς, το έχουν οι μετρήσεις. Υπολογίζουν τους τριανταπεντάρηδες ημιπιτσιρικάδες; Και αν όχι, γιατί; Ας αναγνωρίσουμε στον κ. Βούτση ότι όχι μόνο προσέφερε έναν νεολογισμό στη γλώσσα μας –ελληνοπρεπέστατο, όπως θα συμφωνούσε και ο κ. Μπαμπινιώτης–, αλλά μας έδειξε και έναν τρόπο να βλέπουμε τον εαυτό μας. Ειδικά σε μας τους μεγαλοπιτσιρικάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή