Θεωρείο (06/02/21)

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης και τα εμβόλια

Δικαιωμένος αισθάνεται τα τελευταία 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η πρόταση που είχε κάνει αρκετό καιρό πριν για εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων από την Ε.Ε., όσο και αν έμοιαζε όταν την κατέθεσε «τρελή», τελικά βρήκε διόδους «επίσημης» έκφρασης. Οπως ανέφερε το Politico, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ίδια θέση, που μέχρι πρότινος φαινόταν αδιανόητη. Ζητούν δηλαδή να… πάρουν τις πατέντες από τις φαρμακευτικές για να καλύψουν τις ελλείψεις. Τώρα εάν η πρόταση είναι μπλόφα ή αληθινή, θα φανεί, έχει ενδιαφέρον πάντως ότι πλέον εκφράζεται…

Το φάντασμα του Μαξίμου

Για τον Τσίπρα πάντως υπάρχει ένας μύθος που λέει πως ο ίδιος προσπαθεί, αλλά τον κρατάει πίσω το κόμμα του. Αρκετές δημοσκοπήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας λένε άλλα, που δεν είναι πολύ ευχάριστα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Eνα σημαντικό ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων, μετριοπαθών, «δεν ακούει» όσα λέει ο Τσίπρας καθώς η περίοδος της διακυβέρνησής του είναι ακόμα νωπή. Με λίγα λόγια, τον στοιχειώνει ο ίδιος του ο εαυτός, εξ ου και πολλοί από την κυβέρνηση λένε πως δεν θέλουν να… αλλάξουν αντίπαλο.

Εάν δεν ήταν Γερμανίδα…

Πηγή μου από τις Βρυξέλλες, με άριστη γνώση των όσων γίνονται στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μου μετέφερε τη σχετική εικόνα: «Την Ούρσουλα τη σώζει το γεγονός ότι είναι Γερμανίδα και δεν θέλουν να την αδειάσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί. Εάν δεν ήταν Γερμανίδα, τώρα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα…», μου είπε. Συμπέρασμα: τα πλεονεκτήματα να είσαι Γερμανός στη σημερινή Ευρώπη είναι πολλαπλά.

Εντός έδρας

Αίσθηση έκαναν σε πολλούς οι πρόσφατες αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα… εντός γερμανικής έδρας κατά του Βερολίνου στο πρόσφατο συνέδριο –«Europe 2021»– που διοργάνωσαν τρεις γερμανικές εφημερίδες. Η φράση «δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», αναφερόμενος στα επιθετικά υποβρύχια που σχεδιάζει να εξαγάγει η Γερμανία στην Τουρκία, θεωρήθηκε έκπληξη από πολλούς. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν πως όσοι εξεπλάγησαν «μάλλον δεν ξέρουν τον Μητσοτάκη».  

Μυστική αποστολή

Ευρωπαϊκό tour ετοιμάζει το επόμενο διάστημα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Βιέννη για συνάντηση με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνα Εντστάντερ. Η ατζέντα επισήμως περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις και το μεταναστευτικό. Επί της ουσίας ο Βαρβιτσιώτης αυτό που θα κάνει και στη Βιέννη και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα ελληνοτουρκικά, καθώς παρά το γεγονός πως είμαστε σε ύφεση λόγω διερευνητικών, δεν πρέπει να αφήνουμε τον χρόνο να κυλάει, όπως άλλωστε κάνουν και οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή