Ας ρωτήσουν τον Κουρτουά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στεφάν Κουρτουά είναι Γάλλος ιστορικός, διανοούμενος και καθηγητής πανεπιστημίου. Εχει την ατυχία να μην είναι αριστερός. Είναι ένας εκ των επιμελητών του εμβληματικού έργου «Η Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού». Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι και μόνον ο τίτλος αυτού του έργου τον κατατάσσει στους «εχθρούς του λαού». Αυτόν τον διανοούμενο τόλμησε να καλέσει το ΠΑΜΑΚ σε συνέδριο που διοργάνωσε στις 4 και 5 Ιουνίου 2004, με τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. 

Ξεσηκώθηκαν οι Νεολαίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, καταγγέλλοντας την παρουσία του δεδηλωμένου αντικομμουνιστή σε ένα συνέδριο που, ούτως ή άλλως, είχε «ύποπτο» αντικείμενο. Οταν ήρθε η ώρα της εκδήλωσης, περίπου 300 κνίτες μπλόκαραν την είσοδο του ΠΑΜΑΚ φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό. Η ομιλία του Στεφάν Κουρτουά ματαιώθηκε. Εγινε τελικά, όπως και η διημερίδα του συνεδρίου, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης προς δόξα της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Πώς αντιμετώπισε ο πρόεδρος του τμήματος αυτούς τους τραμπουκισμούς; Με μια έκθεση ιδεών που αναφερόταν στις ακαδημαϊκές ελευθερίες και στην ελεύθερη διακίνηση των απόψεων, που καταπατήθηκε. 

Αυτό ήταν ένα από τα κραυγαλέα περιστατικά στο οποίο καταγράφεται όχι μόνον ο ολοκληρωτισμός της Αριστεράς –αυτό είναι γνωστό– αλλά και η τρομοκρατία που επικρατούσε και επικρατεί στα πανεπιστήμια από ομάδες κρούσης των αριστερών νεολαιών. Ακαδημαϊκή ελευθερία δεν υπάρχει, όχι λόγω των παρεμβάσεων των κρατικών οργάνων, αλλά λόγω της αντίληψης της Αριστεράς, σε όλες τις εκδοχές της, να ελέγχει πλήρως τις ιδέες που κυκλοφορούν στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Επιτρέπει, ό,τι εγκρίνει. Αλλωστε, το είχε πει ο Χ. Φλωράκης σε ομιλία του στην ΕΣΗΕΑ το 1976: «Στο κόμμα μας όλοι μπορεί να λένε την άποψή τους, αρκεί να είναι σωστή». Αυτό το δόγμα μεταφέρθηκε και στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Συνεπώς, το σημερινό νομοσχέδιο για την Παιδεία έρχεται να θεραπεύσει αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Στον βαθμό που οι πρυτάνεις δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, η πολιτεία ανέλαβε αυτό το καθήκον και άριστα έπραξε. Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν νησίδες ανομίας και ολοκληρωτισμού. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς είναι δικαιολογημένες. Αν τελικά εφαρμοσθεί ο νόμος, ακόμη και ο Στεφάν Κουρτουά θα μπορεί να μιλήσει ελεύθερα μέσα σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή