Θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Κεραμέως;

Θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Κεραμέως;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλους τους υπουργούς Παιδείας της μεταπολίτευσης, τρεις έκαναν μεταρρυθμίσεις που άγγιξαν τον πυρήνα των αντιθέσεων της ελληνικής κοινωνίας. Γυναίκες και οι τρεις κατά σύμπτωση. Η ανταμοιβή των δύο πρώτων, Μ. Γιαννάκου και Αν. Διαμαντοπούλου, ήταν να μην επανεκλεγούν στη Βουλή. Η τρίτη, Νίκη Κεραμέως, τόλμησε, αν και γνώριζε την τύχη των δύο προηγουμένων. Η μεταρρύθμισή της μπαίνει στην καρδιά της σύγκρουσης των δύο πολιτισμών που μας διχάζουν: εκείνου της προόδου και της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και εκείνου της συντήρησης, της εσωστρέφειας, της εχθρότητας απέναντι στην αριστεία. Από συστάσεως ελληνικού κράτους ανθούν οι πελατειακές σχέσεις. Οι διορισμοί στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ γέννησαν τέρατα που, για να μη μας καταβροχθίσουν, τα αντιμετωπίζουμε τώρα με εθελούσιες εξόδους και ο λογαριασμός πάει στον φορολογούμενο. Στην Παιδεία τα πράγματα είναι χειρότερα. Το ατελές μεταπολεμικό καθηγητοκεντρικό σύστημα σάπισε από τη χούντα και ύστερα, το 1982 ο «χαρισματικός» Ανδρ. Παπανδρέου έκανε μέλη ΔΕΠ όλους τους βοηθούς συλλήβδην –κατάλληλους και μη– και έβαλε τα κόμματα βαθιά μέσα στα πανεπιστήμια. Στις 23/8/2011 ο κ. Τσίπρας κατήγγελλε στη Βουλή τις «σχολές τιποτολογίας στους περισσότερους νομούς της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσουν πελατειακές σχέσεις». Σήμερα η κ. Κεραμέως καλείται να κλείσει τις σχολές της τιποτολογίας, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει κάνει την κωλοτούμπα του και την καταγγέλλει ότι κάνει «δώρο στους ιδιώτες» (μήπως εννοεί και ότι τη δωροδόκησαν;).

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση Κεραμέως δεν κινδυνεύει από τις κωλοτούμπες του κ. Τσίπρα. Ούτε από τους τραμπουκισμούς των περιθωριακών. Θίγει πολύ βαθύτερα συμφέροντα και νοοτροπίες. Και αυτά δεν θα παραδώσουν τα όπλα επειδή ψηφίστηκε ο νόμος, όπως δεν τα παρέδωσαν στον νόμο Διαμαντοπούλου. Οταν θα αρχίσει το κλείσιμο των σχολών τιποτολογίας, ποιος εγγυάται ότι δεν θα αντιδράσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στις περιφέρειες των σουβλατζίδικων τα οποία θα χάσουν την πελατεία, συγγνώμη, την «περιφερειακή ανάπτυξη»; Οι βουλευτές θα βρουν σύμμαχους τους πρυτάνεις που θα χάσουν την εξουσία, τον συντηρητικό ΣΥΡΙΖΑ που θα χάσει προνομιακούς χώρους κυριαρχίας, τελικά το πιο καθυστερημένο τμήμα της κοινωνίας. Οι νόμοι Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου ηττήθηκαν από τη συντήρηση. Θα τα καταφέρει ο νόμος Κεραμέως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή