Αντιπολίτευση με χιονόμπαλες

Αντιπολίτευση με χιονόμπαλες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να μην εντάσσεται στην κατηγορία των θεομηνιών, όμως η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα και ιδιαιτέρως την πυκνοκατοικημένη Αττική, ήταν ασυνήθιστα σφοδρή. Το φαινόμενο ενός χιονιά που συνοδεύεται από ανέμους πολλών μποφόρ, όπως ο πρόσφατος, είναι σπανιότατο στα μέρη μας, κάτι που κανονικά θα πρέπει να ομολογούν και τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όταν εξομολογούνται στον… πνευματικό τους. Οταν δηλαδή δεν τους ακούει κανείς, καθώς οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις τους για τις ευθύνες της κυβέρνησης έφτασαν στα όρια της γελοιότητας, αν δεν τα ξεπέρασαν.
Ολοι όσοι ζουν στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια έχουν ασφαλώς γνώση και άποψη για την πρόσφατη εμπειρία που έζησαν. Ειδικά εκείνοι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας που ταλαιπωρήθηκαν για πολλές ώρες ή ολόκληρα 24ωρα, μένοντας χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο, «αγαθά» δηλαδή εκ των ουκ άνευ για τον σύγχρονο άνθρωπο. Και το ερώτημα, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να πολιτικοποιήσουν για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, είναι αν ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Βασικό επιχείρημά τους, το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις βορειοανατολικές περιοχές της Αττικής, από το Ψυχικό, το Χαλάνδρι και πέρα, βίωσαν την κακοκαιρία δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, εξαιτίας βλαβών και διακοπών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα και περισσότερο οι νότιες περιοχές της ούτε συνηθισμένες είναι ούτε διαθέτουν υποδομές για να αντιμετωπίζουν φαινόμενα όπως το προχθεσινό. Ούτε όμως το κράτος θα έπρεπε να αναλάβει το ανάλογο κόστος για τέτοιες υποδομές, όταν αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται μία φορά κάθε δεκάδες χρόνια. Αλλο το κλίμα της Νορβηγίας και της Σουηδίας, άλλο της Ελλάδας… Κατά την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έπρεπε να ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να υποδεχθούν την κακοκαιρία, αφού ήταν γνωστό ότι ερχόταν, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κορώνα. Αγνωστο πώς εννοούν την προετοιμασία, αλλά σίγουρα η κυβέρνηση αποδείχθηκε αρκούντως υποψιασμένη. Απαγόρευσε, και πολύ σωστά έπραξε, την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς όταν μαινόταν η θύελλα, για να αποφευχθούν δυσάρεστες περιπέτειες, πιθανώς και θύματα. 
Απομένουν τα δέντρα που έπεσαν πάνω στα καλώδια και προκάλεσαν τις μεγάλες διακοπές ρεύματος. Αλλά ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να φανταστεί εκ των προτέρων ότι χιόνια και άνεμοι θα έριχναν τόσες εκατοντάδες ή πάνω από χίλια δέντρα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν τόσοι συμπολίτες; Σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί κανείς να προνοήσει εύκολα και το στοίχημα είναι να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα ζήτημα, στο μέτρο του δυνατού ωστόσο, με δεδομένες τις συνθήκες δόμησης στην εύπορη πλευρά του λεκανοπεδίου, περιλαμβανομένης συχνά της ανεπάρκειας των δήμων. Είναι προφανές πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί τη ρεβάνς για τη Μάνδρα και το Μάτι, το ΚΙΝΑΛ πελαγοδρομεί δίχως έρμα και το ΚΚΕ, πάντα έτοιμο, ρίχνει χιονόμπαλες σε όποιον περνάει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή