Χιόνι πολύ, κράτος βαθύ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνωμότες που κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο, ελέγχουν την κυβέρνηση, στήνουν παγίδες, σκάβουν λαγούμια στα υπόγεια της διοίκησης; Το βαθύ κράτος «α λα τούρκα». Υπάρχει και το «α λα γκρέκα». Eνα ασπόνδυλο μαλάκιο που απλώνεται όπου βρει κενό. Μια κολλώδης ουσία φτιαγμένη από οργανισμούς, αρκτικόλεξα, προέδρους, διευθυντές, ημιυπεύθυνους, ημιανεύθυνους. «Εμείς είμαστε αρμόδιοι για το αριστερό πεζοδρόμιο. Για το δεξιό καλέστε τον πενταψήφιο τάδε. Για τους υποσταθμούς υπεύθυνος είναι o ΔΕΔΔΗΕ. Για το δέντρο που έπεσε πάνω στον υποσταθμό υπεύθυνη είναι η δασική υπηρεσία. Εκτός κι αν είναι υπεύθυνος ο δήμος. Για τα πεύκα απευθυνθείτε στην πυροσβεστική. Για τις βελανιδιές στο υπουργείο Γεωργίας. Για οτιδήποτε άλλο ζητήστε ψυχιατρική συνδρομή». Οχι πως είναι τελείως ανεύθυνοι οι άνθρωποι. Είναι ημιυπεύθυνοι. Σαν τους ημιπιτσιρικάδες του Βούτση. Δεν μας είναι άγνωστο το βαθύ κράτος. Απλώς διαχέεται, σαν μαλάκιο που είναι, στα εκατομμύρια μικρές προσωπικές υποθέσεις που αποτελούν την καθημερινότητα. Δεν έχει κεφάλι για να το χτυπήσεις. Ο χιονιάς το έφερε στο προσκήνιο. Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στο βαθύ κράτος. Απεχθάνεται το φως όπως οι μέδουσες λιώνουν στον ήλιο.
 
Ο Χρυσοχοΐδης έκλεισε την εθνική οδό για να αποφύγει τον εγκλωβισμό οχημάτων και οδηγών. Στην πραγματικότητα, παρέκαμψε το βαθύ κράτος. Φαντασθείτε να έπρεπε να αποφασίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Ποιος θα τολμούσε να αναλάβει την ευθύνη; Σαν κυβέρνηση που έχει προκύψει από απλή αναλογική με ρυθμιστή κάποιον Κουβέλη. Ομως τα δέντρα που γκρεμίζονταν το ένα μετά το άλλο δεν ήταν θέμα απόφασης της στιγμής. Είναι έργο δεκαετιών, πολλών κυβερνήσεων και των ψηφοφόρων τους. Είναι η δημοκρατία μας, ηλίθιε. Το Δημόσιο υπάρχει για να πέφτει ο δείκτης ανεργίας. Και γι’ αυτό κοστίζει τόσο ακριβά. Οχι στον αφηρημένο προϋπολογισμό, στο ταμείο του καθενός από μας. Το κόστος του ΔΕΔΔΗΕ δεν βαραίνει το Δημόσιο. Βαραίνει όσους τρεις μέρες τώρα ξεπάγιασαν στο σκοτάδι. Οι ίδιοι πληρώνουν και τα δημοτικά τέλη.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί, εκτός των άλλων, από τον τρόπο που θα χειρισθεί το βαθύ κράτος. Στην παιδεία, στις ΔΕΚΟ, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την κατάσταση δεν τη δημιούργησε ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας ευθύνεται διότι παρέλαβε το βαθύ κράτος και το αναγόρευσε σε ιδεολογία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανθρώπινη εκατόμβη στο Μάτι, εκτός όλων των άλλων. Τότε είχαμε να κάνουμε με πραγματική ανθρώπινη τραγωδία και, όπως μάθαμε, εκτός από την αμέλεια και την αδιαφορία, με τον κυνισμό του βαθέος κράτους. Τώρα έχουμε να κάνουμε με ταλαιπωρία αφόρητη, σκανδαλώδη και αποκαλυπτική. Θυμηθήκαμε την απαίτηση να μην πεθάνεις από το κρύο και ας πληρώνεις μια περιουσία το ηλεκτρικό σου. Θυμηθήκαμε πόσα πληρώνουμε για το βαθύ κράτος, που δεν μπορεί να ανταποδώσει το κόστος της επιβίωσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή