Θεωρείο (23/02/21)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία λεπτομέρεια

Θα πάρω τοις μετρητοίς τα λεγόμενα της αν. κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε χθες για πιθανή αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η Πελώνη, αφού χαρακτήρισε ατυχή τη φράση της υπουργού περί «επικίνδυνου ανθρώπου», λέγοντας πως αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε πολύ προσεκτικά πως αυτός δεν είναι λόγος «αποπομπής». Προσοχή στις λέξεις: είπε δεν είναι λόγος αποπομπής, που σημαίνει πως εάν η ίδια επιλέξει να παραιτηθεί, είναι άλλο θέμα.  

Στην ουσία

Πάμε τώρα στην ουσία. Η Μενδώνη τυπικά δεν έχει κάνει κάτι που να δικαιολογεί αποπομπή της. Για παράδειγμα, εάν δει κάποιος τις ημερομηνίες, θα διαπιστώσει πως μόλις ο Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του έγινε δεκτή. Η ίδια το προηγούμενο διάστημα έλεγε πως δεν έχει επίσημη καταγγελία και δεν μπορεί να αποπέμψει κάποιον με φήμες. Από εκεί και πέρα, έχει κάνει πολλά λάθη επικοινωνίας, τα οποία έχουν σωρευθεί. Οχι μόνο τώρα, αλλά συνεχή. Και αυτό έχει εξήγηση. Για έτη πολλά ούσα στα γρανάζια του Δημοσίου δεν απέκτησε αυτό που λέμε πολιτικότητα, αλλά μόνο ικανότητα λύσης ζητημάτων σε επίπεδο γραφειοκρατικό. Και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη δύσκολη δουλειά διαχείρισης του καλλιτεχνικού κόσμου, που απαιτεί πολιτική τέχνη. Συνεπώς, όταν έχεις πλέον απέναντί σου τον κόσμο που πρέπει να διαχειριστείς πολιτικά, υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα για να υλοποιήσεις το ίδιο σου το έργο. Δύσκολη εξίσωση.  

Ηρωικοί υπουργοί

Χθες, στις πρωινές εκπομπές και τα ραδιόφωνα δεν είχαμε τη συνήθη υπερπροσφορά στελεχών της κυβέρνησης. Αρκετοί απέφυγαν να εκτεθούν στα μίντια σε μία συγκυρία κατά την οποία το κλίμα είναι πολύ τοξικό και η συζήτηση μόνο εύκολη δεν ήταν. Μέτρησα, ωστόσο, μία πεντάδα που αψήφησε την τοξική συγκυρία και έπεσε στη φωτιά. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χάρης Θεοχάρης, Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Γεωργαντάς και Μάκης Βορίδης, έκαναν τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εμφάνιση και είναι κάτι που το Μαξίμου σημείωσε θετικά.  

Εντολή

Η στήλη σας ενημέρωσε ήδη από την Κυριακή πως το Μαξίμου εκπονεί σχέδιο αυστηροποίησης ποινών για την παιδεραστία και ευρύτερα για τη σεξουαλική παρενόχληση. Την παρουσίαση θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίαν συντόμως, καθώς έχει ήδη δοθεί κατεύθυνση στους υπουργούς να κάνουν προτάσεις για τους τομείς ευθύνης τους.  

Οι φαν του

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έδωσε την ευκαιρία σε πολιτικούς φίλους του Π. Γερουλάνου να θυμίσουν τη δική του στάση το 2012. Τι έγινε τότε; Μία κλοπή στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Παρότι μπορούσε εύκολα να αποδοθεί σε λάθος του μουσείου, ο Γερουλάνος, τότε υπ. Πολιτισμού, πήρε πάνω του την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή