80 χρόνια πριν… 28-2-1941

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Κατά πληροφορίας εκ Μαδρίτης, ο εκεί Ιταλός πρέσβυς ενεφάνισε σήμερον εις την ισπανικήν Κυβέρνησιν τον λογαριασμόν των δαπανών εις τας οποίας υπεβλήθη η Ιταλία προς υποστήριξιν του κινήματος του Στρατηγού Φράνκο. Η Ιταλία ζητεί από την Κυβέρνησιν της Μαδρίτης την καταβολήν 61 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας εις 24 ετησίας δόσεις έναντι των 83 εκατομμυρίων λιρών τα οποία η Ρώμη διατείνεται ότι εδαπάνησε προς υποστήριξιν του εθνικιστικού κινήματος. Συγκατατίθεται δηλαδή εις έκπτωσιν 18 εκατομμυρίων λιρών τα οποία η ιταλική Κυβέρνησις θα ήτο διατεθειμένη να διαγράψη έναντι ωρισμένων ανταλλαγμάτων. Το πρακτορείον Στέφανι μεταδίδον την είδησιν επεξηγεί ότι ο λογαριασμός περιλαμβάνει την αξίαν χιλιάδων τηλεβόλων και εκατοντάδων αεροπλάνων ως και πολλών υποβρυχίων [φωτ. Ιταλοί εθελοντές στον ισπανικό εμφύλιο].
 
ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: Ηρχισα –λέγει ο κ. Φαρ– το ταξίδιον αυτό σιδηροδρομικώς και επ’ αυτοκινήτου, διανύσας περί τα 400 μίλλια από του Μαίην μέχρι της Φλώριδος και παρέμεινα επ’ αρκετόν εις έκαστον βιομηχανικόν κέντρον. Πανταχού νέα εργοστάσια υπέρ της Μ. Βρεταννίας. Ναυπηγούν εμπορικά σκάφη, κατασκευάζουν βομβαρδιστικά περιπολικά αεροπλάνα, σκάφη εναντίον των υποβρυχίων, βομβαρδιστικά κατά των υποβρυχιακών βάσεων, τορπίλλας διά τον αγγλικόν στόλον, βόμβας βυθού και ασχολούνται με την βιομηχανοποίησιν διαφόρων ειδών τροφίμων.
 
ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εξ εισφορών Αμερικανών και Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου «Κουλούμπια», ως και άλλων Πανεπιστημίων κυρίως δε φοιτητών του Καναδά, ηγοράσθησαν δύο νοσοκομειακά αυτοκίνητα άτινα παρεδόθησαν εις τον πρόεδρον της επιτροπής «Ελληνικής πολεμικής βοηθείας» κ. Σπ. Σκούραν, κατά οργανωθείσαν σεμνήν εορτήν εις τον περίβολον του Πανεπιστημίου «Κουλούμπια», παρουσία του αρχιεπισκόπου κ. Αθηναγόρα και πολλών καθηγητών και φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή