Η Άννα στον ΟΟΣΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί που πάμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, επανακάμπτουν οι χειρότερες παραδόσεις μας και μας τραβάνε προς τα κάτω. Αντί ν’ ασχοληθούμε με τα δύσκολα πολιτικά προβλήματα, τα πρωτοσέλιδα μας διχάζουν με εύπεπτα παραπολιτικά: αν ο πρωθυπουργός καβάλησε ποδήλατο χωρίς μάσκα, αν έφαγε στην Ικαρία με πολλά άτομα, αν συγκαλύπτει παιδεραστές κ.λπ. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και πολυποίκιλες. Καμιά φορά διασταυρώνεται μια διαδήλωση για τα δικαιώματα του κ. Κουφοντίνα με άλλη διαδήλωση εναντίον της φύλαξης των πανεπιστημίων ή και με άλλες θλιβερές λιτανείες.

Είναι εύπεπτο να πανηγυρίζουμε επειδή ένας αθλητής μας έφτασε στα διεθνή ημιτελικά και να τον κάνουμε ακόμη και βουλευτή. Είναι πιο δύσκολο να σκύψουμε στην υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου για επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Την πρότεινε για υποψήφια ο πρωθυπουργός, που δεν βλέπει την πολιτική με κομματικά ματογυάλια. Η Αννα ξεκίνησε με άλλους εννέα διακεκριμένους συνυποψηφίους, ανάμεσα στους οποίους ακόμη και τ. αρχηγοί κρατών. Επειτα από αλλεπάλληλες διαλογές, έφτασε στην τελική τριάδα χωρίς μάλιστα αρκετές διεθνείς πλάτες. Και τούτο μας έκανε περήφανους για τη διεθνή αποδοχή της ίδιας και της χώρας μας.

Η επιτυχία αυτή κυρίως οφείλεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας που από όλες τις θέσεις που πέρασε, από νομάρχης μέχρι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπουργός Παιδείας, άφησε παντού καινοτομίες και έδρεψε διακρίσεις. Το μυστικό της ήταν ότι αγάπησε τα αντικείμενα που της ανατέθηκαν. Δεν τα είδε ποτέ ως ρουτίνα ή ως σκαλοπάτια για άνοδο, όπως κάνουν οι περισσότεροι που περνούν από τα διάφορα αξιώματα και που γι’ αυτό μετά ξεχνιούνται. Και όταν το 2012 διάφορες δυνάμεις την έσπρωξαν μακριά από το Κοινοβούλιο, πάλι δεν επέτρεψε να ξεχαστεί. Δημιούργησε ένα διεθνές ινστιτούτο, το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση», με πρωτοπόρες επεξεργασίες.

Το δεύτερο μυστικό της ήταν η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε τον αυριανικό βούρκο, τη λάσπη στα πρωινάδικα, τις αήθεις επιθέσεις. Ποτέ δεν απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Γνώρισμα κι αυτό του ηγέτη.

Γιατί όμως μας ενδιέφερε τόσο η επιτυχία της Αννας στον ΟΟΣΑ; Διότι αποδεικνύει ότι η χώρα μας έφτασε πλέον στο σημείο να γίνει «συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς… αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες», όπως η ίδια τόνισε. Αννα, συγχαρητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή