Βήμα στο κενό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έλεγα πως η απόφαση της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει, είναι ένα βήμα στο κενό, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Προφανώς υπαγορεύεται από την ανάγκη οι πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και από τις αντοχές της οικονομίας, καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Οι αναγκαίες παροχές χρηματοδοτούνται με δανεικά.

Η κυβέρνηση ποντάρει στη θεαματική πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας που, μέρα με την ημέρα, θα απομακρύνει και θα θωρακίζει μεγάλες κατηγορίες πολιτών από τη μετάδοση του ιού. Είναι ένα στοίχημα με τον χρόνο. Αν δηλαδή μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση, το εθνικό σύστημα υγείας θα αντέξει. Αν το στοίχημα χαθεί, θα επικρατήσει ένας πανικός με ανυπολόγιστο κόστος σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μας έχουν συνηθίσει σε ακροβατικές κινήσεις. Μέχρι στιγμής, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, κινήθηκαν με σύνεση και μετριοπάθεια. Στην προκειμένη περίπτωση, με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς αυτό να το υποστηρίζουν οι υγειονομικοί δείκτες, φαίνεται πως έκριναν ότι η σημερινή κατάσταση έπρεπε να τερματιστεί πάση θυσία και ο Θεός βοηθός. Το κόστος που καταβάλλουν πρωτίστως οι πολίτες είναι σημαντικό, με κίνδυνο να δημιουργήσει, πέραν όλων των άλλων, πλείστα όσα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση. Δηλαδή ήταν λάθος η νέα καραντίνα; Τα στοιχεία αυτό δεν μαρτυρούν; Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται. Ομως, αν κοιτάξουμε και πέρα από την πατρίδα μας, θα διαπιστώσουμε πως ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες που βρίσκονται σε φάση lockdown. Δεν μπορεί διακεκριμένοι επιστήμονες όλου του πλανήτη να έπεσαν τόσο τραγικά έξω στις εκτιμήσεις τους! Αλλωστε, και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο, δεν ακούστηκε κάποια άλλη αξιόπιστη πρόταση πέραν των γνωστών «ψεκασμένων» θεωριών, που έπεσαν τραγικά έξω. Προέβλεπαν, πριν από ένα χρόνο, πως στις ΗΠΑ, maximum, θα υπάρξουν σαράντα χιλιάδες νεκροί από την COVID-19 και σήμερα βαδίζουν εκεί ολοταχώς προς πεντακόσιες χιλιάδες νεκρούς.

Ας ελπίσουμε τα κυβερνητικά μέτρα να αποδώσουν, ώστε σταδιακά να αρχίσουμε να χαμογελάμε και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή