Θεωρείο (02/04/21)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είπαν Μητσοτάκης – Μεϊμαράκης

Για πάνω από μία ώρα βρέθηκαν χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η συζήτηση, όπως έμαθα, κινήθηκε γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ευρωπαϊκά θέματα, όπως το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα για την έναρξη της διάσκεψης που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, παλιές και νέες, ενδυναμώνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σίγουρα η συζήτηση θα κινήθηκε και γύρω από το ΕΛΚ αλλά και την ευρωομάδα της Ν.Δ., που τελευταία έχει δώσει πολλά δικαιώματα. Υποψιάζομαι βέβαια πως μια συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη έχει πάντα και πλούσια εσωτερική ατζέντα.  

Ελληνικά βλέμματα

Τα ελληνικά βλέμματα στρέφονται στις αλβανικές εκλογές. Αυτό τον σκοπό είχε και η συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο ΔΕΕΕΜ/Ομόνοιας Β. Κάγιο, τον πρόεδρο ΚΕΑΔ Β. Ντούλε και τον πρόεδρο του Παραρτήματος Ομόνοιας στη Χειμάρρα Φ. Μπελέρη. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία –στις 25 Απριλίου– και στο πώς θα ενισχυθεί η ελληνική παρουσία εκεί.

Συσπείρωση

Τα τελευταία χρόνια πάντως η πολιτεία είχε απομακρυνθεί από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και, παράλληλα, λόγω και της μετακίνησης προς την Ελλάδα πολλών Βορειοηπειρωτών συμπατριωτών μας, έχει μειωθεί αριθμητικά η κοινότητα. Η νυν κυβέρνηση Ν.Δ. έχει αναθερμάνει τη σχέση, καθώς ο Βλάσης έχει εντείνει τις επαφές του με τη μειονότητα στη γειτονική χώρα. Τα μηνύματα πάντως για τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει ωστόσο η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συσπείρωση και περαιτέρω ενεργοποίηση της ελληνικής κοινότητας.  

Προεδρία

Η Γερμανία παρέδωσε χθες την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙHRA) στην Ελλάδα. «Με μεγάλη μου τιμή παραδίδω σήμερα, ύστερα από ένα χρόνο γερμανικής προεδρίας της IHRA, τη σκυτάλη στην Ελλάδα», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας της IHRA, πρέσβης Μιχαέλα Κίχλερ. Λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά και από ελληνικής πλευράς απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναλαμβάνων χρέη προέδρου της IRHA, πρέσβης Χρ. Λάζαρης. Κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η «Διδασκαλία και μάθηση για το Ολοκαύτωμα: Εκπαίδευση για έναν κόσμο χωρίς ποτέ ξανά γενοκτονία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή