ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (09/04/21)

Ιδεολογικά χαρακτηριστικά  

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε πρόθεση να παρέμβει σε αυτή τη φάση στον δημόσιο διάλογο και ειδικά με τα εθνικά θέματα εν εξελίξει. Αν και το τελευταίο διάστημα υπήρχαν διάφορες συγκεχυμένες πληροφορίες πως κάποια στιγμή θα υπάρξει παρέμβασή του, δεν ήταν αυτός ο χρόνος που θα επέλεγε ο ίδιος. Ουσιαστικά, όπως λένε συνεργάτες του, η παρέμβαση «προκλήθηκε» από τη νέα επίθεση που του έκανε ο Κώστας Σημίτης και έθιξε έναν από τους πυρήνες της διακυβέρνησής του: τα εθνικά θέματα. Εξ ου και η τοποθέτηση είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλες τις προηγούμενές του από τότε που αποχώρησε από την πρωθυπουργία, οι οποίες ήταν είτε για να στηρίξει τον εκάστοτε αρχηγό της παράταξης είτε για τα εθνικά θέματα, χωρίς όμως κομματική χροιά.

Αυτή τη φορά η παρέμβαση είχε σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που θύμισαν την εποχή της σφοδρής κόντρας του με τον τότε μεγάλο αντίπαλο της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ. Ετσι εξηγείται και η αποδοχή που είχε η παρέμβασή του από τη λεγόμενη «βάση» της παράταξης, η οποία ικανοποιήθηκε από την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά –και αυτό έχει ενδιαφέρον– ένωσε το νήμα της δικής του πολιτικής με το νήμα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Fair play

Θα σας πω και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Η δήλωση του Καραμανλή ήταν έτοιμη από την Τετάρτη το μεσημέρι, αλλά δεν την έβγαλε καθώς την ίδια ημέρα υπήρχε συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο κώδικας ευγενείας και η θεσμική αντιμετώπιση λένε πως ένας πρώην δεν κάνει ποτέ δήλωση την ημέρα που μιλάει ο νυν.  

Ξαφνική αποχώρηση

Η πρέσβειρα της Κίνας Zang Qiyue έφυγε από την Ελλάδα το περασμένο Σάββατο για το Πεκίνο. Θεωρείται ένα από τα αστέρια της κινεζικής διπλωματίας και είχε δραστηριοποιηθεί πολύ στη χώρα μας τα –λιγότερα από τρία– χρόνια που έμεινε εδώ. Οσοι τη γνώρισαν μιλούσαν για μια εντυπωσιακή προσωπικότητα. Είχε μάλιστα διατελέσει αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η αποχώρησή της ήταν κάπως ξαφνική για τη διπλωματική «πιάτσα». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κίνα ενδέχεται να εκπροσωπηθεί για ένα διάστημα από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας, ο οποίος έχει επίσης περάσει από σημαντικά πόστα στο εξωτερικό. Απομένει να δούμε αν η ξαφνική αποχώρηση κρύβει κάποια ενόχληση από την πλευρά του Πεκίνου ή αν ήταν μια κίνηση ρουτίνας σε εποχές πανδημίας.

Στην Ευρώπη

Η γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αναστασία Γκίκα έβαλε πλώρη για άλλες πολιτείες, καθώς πλέον αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στη μόνιμη εθνική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε.