Ποια είναι η Ελλάδα…

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Από τα πιο σωστά και σοφά λόγια που ακούστηκαν στα 200 χρόνια ζωής του νεοελληνικού κράτους είναι εκείνα του Κ. Σημίτη, «αυτή είναι η Ελλάδα». Η αλήθεια τους αποδεικνύεται καθημερινά και παντοιοτρόπως. Δεν πείθει το επιχείρημα ότι διαφέρουν οι συμπεριφορές μέσα στην ελληνική κοινωνία, οπότε το «αυτή είναι η Ελλάδα» δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, στην οποία αναφέρθηκε ο τότε πρωθυπουργός. Ολοι όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καθημερινότητά μας ορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι σχεδόν τελείως, από ανθρώπους, νοοτροπίες, συμπεριφορές και αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν το απόφθεγμα Σημίτη, όπως το εννοούσε τότε και συνεχίζει να ισχύει. 

Παράδειγμα η πανδημία. Εκεί που νομίζαμε ότι υπήρχε προθυμία και προσέλευση στους εμβολιασμούς, η «Καθημερινή» του περασμένου Σαββάτου αποκάλυψε ότι είμαστε «μακριά νυχτωμένοι». Γιατί μόνο το 62%-63% των άνω των 80 πήγαν να εμβολιαστούν, μόλις το 57% της ηλικιακής ομάδας 70-74 και περί το 47% των 60-64 ετών. Για κάποιον καλό λόγο εξαίρεση αποτελεί το 75% των 75-80 ετών που πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ετσι εξηγείται γιατί είναι πολλοί οι θάνατοι καθημερινά και γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Αν δεχθούμε ότι ο βασικός λόγος της χαμηλής προσέλευσης των εξηντάρηδων εξηγείται από το «αλαλούμ» περί το AstraZeneca, είναι φανερό ότι ένα ποσοστό γύρω στο 35% του ευάλωτου πληθυσμού αδυνατεί να αντιληφθεί όσα λέγονται και συμβαίνουν με την πανδημία και τους κινδύνους της, άρα δεν έχουν έννοια οι επικλήσεις για να εμβολιαστεί. Οπως ακριβώς είναι για γέλια η προτροπή της Φώφης Γεννηματά προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των… υγειονομικών προκειμένου να πεισθούν να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν δεν υποχρεωθούν. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Αγωνία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Οταν εκείνοι που κινδυνεύουν άμεσα δεν φροντίζουν να προφυλαχθούν, επειδή δεν καταλαβαίνουν, είναι επόμενο να μην εισακούονται από τους νέους οι εκκλήσεις να τηρούν τα μέτρα. Απατηλή είναι επίσης η προσδοκία πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, μπαχαλάκηδες, συνδικαλιστές, Εκκλησία κ.λπ. θα σταματήσουν τις συγκεντρώσεις και οι έμποροι θα κάνουν λίγη υπομονή ακόμη. Αναμενόμενο, λοιπόν, να ξεφύγει ο έλεγχος και να αποκλείεται η επανάκτησή του με ξαφνική επίδειξη ανύπαρκτης κοινωνικής ευθύνης. Αλλωστε, αυτή η κοινωνία έχει, δυστυχώς, εθιστεί στην ιδέα δεκάδων θανάτων σε ημερήσια βάση, ούτε μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη συνέχεια. Κυβέρνηση και  αστυνομία δεν είναι, βέβαια, άμοιρες ευθυνών! 

Οι κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές απέναντι στην πανδημία είναι δείγμα του ποια είναι η Ελλάδα. Οποιος αμφιβάλλει ας ανατρέξει στη συμπαράσταση εκατοντάδων «πανεπιστημιακών» στον Κουφοντίνα, στην ταύτισή τους με καταληψίες, στην αγραμματοσύνη και στις ασυνταξίες των δηλώσεων συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, στην εμφανή αδυναμία μαθητών στην εκφορά λόγου με στοιχειώδη ειρμό, στα αντάρτικα «νταηλίκια» τοπικών παραγόντων, στη συνήθεια των αστυνομικών να επιβάλλουν τον νόμο αν τους αρέσει, στην περίεργη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουν τα… ελληνοτουρκικά, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT