ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (20/04/21)

Kάτι ψήνεται

Μπορεί να είναι και τυχαίο, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Την τελευταία μία εβδομάδα παρατηρείται μια κινητικότητα από στελέχη που πρόσκεινται στον ΓΑΠ, αλλά και από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου. Οι Μ. Καρχιμάκης, Χ. Καστανίδης και Ν. Παπανδρέου παρενέβησαν μέσα σε λίγες ημέρες κάνοντας ταυτόσημες αναφορές για την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου, λέγοντας –σας το λέω κωδικοποιημένα– πως «τον έριξαν» και εν τω μεταξύ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Κερασάκι στην τούρτα ήταν ο πολύπειρος Δ. Ρέππας, που με άρθρο του (στα Νέα) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί πως θα φύγει η «Δεξιά».  

Κρίκος

Αλλά και ο ίδιος ο ΓΑΠ μίλησε στην τελευταία Κ.Ο. του κόμματος. Βουλευτές του Κινήματος μου περιέγραψαν μια ομιλία «υψηλού επιπέδου» με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, στην οποία –και εδώ είναι μία είδηση– δεν άδειασε τη στάση Δένδια, αλλά εμμέσως τη στήριξε. Ενδεικτική της στήριξης που είχε ο ΓΑΠ από στελέχη του ΚΙΝΑΛ ήταν η τοποθέτηση της Εύας Καϊλή, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να παίξει ρόλο ως συνδετικός κρίκος, χάρη στις διεθνείς επαφές του, όπως για παράδειγμα με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ.

Πώς ερμηνεύεται; 

Τα παραπάνω σημαίνουν πως ο ΓΑΠ κινείται για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Πηγές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό λένε πως ο Γιώργος δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος, αλλά προσθέτουν ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην προσπάθεια του πρώην ΠΑΣΟΚ να γίνει πάλι σημαντικός προοδευτικός πόλος, από τη στιγμή δε που ο Τσίπρας φαίνεται αδύναμος να ξεφύγει από το ίδιο του το κόμμα.  

Αντιπολίτευση στο πόδι

Μιας και ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, να σας δώσω ένα παράδειγμα για το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει. Πριν από μόλις 20 ημέρες, σε σύσκεψη με θέμα το άνοιγμα της εστίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εντελώς «παράλογο το γεγονός ότι η εστίαση έκλεισε με 2.500 κρούσματα, 30 νεκρούς και 200 διασωληνωμένους και σήμερα η κυβέρνηση συζητά για άνοιγμα με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς και 750 διασωληνωμένους». Και όμως, 20 ημέρες μετά, δηλαδή χθες, με λιγότερα κρούσματα μεν, αλλά με πάνω από 90 θανάτους ημερησίως και πάνω από 800 διασωληνωμένους, δηλαδή χαρακτηριστικά χειρότερα, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει… άνοιγμα της εστίασης.

Λέξη για τα πάρτι

Οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν και κάτι ακόμα, που είναι εξόχως προβληματικό: δεν έχουν πει κουβέντα για τα  κορωνοπάρτι. Ούτε μία για τα μάτια το κόσμου, για να έχει το άλλοθι πως κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ετσι εξηγείται και το ότι ενώ η Ν.Δ. έχασε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 4 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες, αυτές οι μονάδες δεν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.