Εμβόλια και «τάιμινγκ»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο η εκστρατεία εμβολιασμού επεκτείνεται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, γίνονται πιο εμφανείς και οι υπόγειες διαιρέσεις που τέμνουν την ελληνική κοινωνία σε σχέση με το ένα και μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο ένα στρατόπεδο όσοι περιμένουν τη σειρά τους με ανυπομονησία και στο άλλο αυτοί που παραμένουν επιφυλακτικοί και επιλέγουν να «περιμένουν» προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες; Ναι, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Ας πάρουμε το θετικό σενάριο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες βάσει της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει τους τελευταίους πέντε μήνες: ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά χωρίς παρατράγουδα. 

Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα καταφθάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα (από μια ηλικιακή δεξαμενή κοινωνικά πιο ζωηρή και πολύ πιο εκφραστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το πρώτο κύμα) θα κάνει πολύ μεγαλύτερη «φασαρία» στον φιλικό και διαδικτυακό του κύκλο για το γεγονός ότι εμβολιάζεται και επιτέλους έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την παλιά του ζωή πίσω. Η νεοαποκτημένη τους ελευθερία, που θα μεταφράζεται σε μια λιγότερο φοβική κοινωνική ζωή αλλά και σε ταξίδια και σε διακοπές, θα λειτουργήσει σαν ντόμινο για την εκστρατεία εμβολιασμού. Είναι πολύ πιθανόν μια σειρά δραστηριοτήτων (όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοικτό ή σε κλειστό χώρο) να απαιτεί πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως συμβαίνει ήδη σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου αντίστοιχα προγράμματα έτρεξαν πολύ πιο γρήγορα. Οσο ο εμβολιασμός θα προχωράει, θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή η επίδρασή του στα σοβαρά περιστατικά COVID-19. Ολα τα παραπάνω θα μετρήσουν αποφασιστικά σε μια μερίδα πληθυσμού που σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο ή απλώς το σκέφτεται. 

Υπάρχει πάντα και το δυσοίωνο σενάριο: με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, να παρουσιαστούν ανησυχητικά περιστατικά στην Ελλάδα, που θα δώσουν εκ νέου χώρο στην αμφισβήτηση και στην καχυποψία. Ας ελπίσουμε ότι οι ιθύνοντες στο υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται και για τη λιγότερο ευοίωνη εξέλιξη. Το σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, είναι να αξιοποιήσουμε το momentum της γενίκευσης των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες. Σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μεταφορά μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο, μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα για το οποίο περιμέναμε τόσο πολύ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή