«Δεν μας κατάλαβαν οι πολίτες»

«Δεν μας κατάλαβαν οι πολίτες»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένας από τους λόγους της παραίτησής του που επικαλέστηκε ο ηγέτης των Podemos μετά την εκλογική ήττα στη Μαδρίτη. Είναι αλήθεια πως αποτελεί μια προσφιλή δικαιολογία των πολιτικών η θέση πως οι πολίτες δεν κατανοούν αυτά που υποστηρίζουν. Είναι βολική, γιατί μεταθέτει τις ευθύνες ενός δυσάρεστου εκλογικού αποτελέσματος από τον πολιτικό στον πολίτη. Βέβαια, στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι πολίτες κρίνουν και οι πολιτικοί κρίνονται. Συνεπώς, αν οι θέσεις τους δεν έγιναν κατανοητές ή προσελήφθησαν λάθος από τους πολίτες, την ευθύνη τη φέρουν αποκλειστικά οι πολιτικοί. Είτε γιατί το μήνυμα τους ήταν ασαφές ή ξεπερασμένο είτε γιατί το μέσο της επικοινωνίας του ήταν απρόσφορο και αναποτελεσματικό.
Στις δημοκρατίες το μόνο μετρήσιμο, με ακρίβεια, πολιτικό μέγεθος είναι αυτό που προκύπτει από την καταμέτρηση των ψήφων. Ολες οι πολιτικές, σε τελική ανάλυση, εκεί δοκιμάζονται.

«Δηλαδή ο λαός έχει πάντα δίκιο;», θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Στην πολιτική δεν υπάρχει δίκαιο ή άδικο, σωστό ή λάθος. Αυτές είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις. Ακόμα και η αναδρομική αποτίμηση καταστάσεων και αυτή διακρίνεται για ποικιλία αξιολογήσεων. Μόνο στο αποτέλεσμα της κάλπης συμπυκνώνεται η δράση των πολιτικών, με τρόπο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο.

Ο πολιτικός, στα δημοκρατικά πολιτεύματα, οφείλει να μην αποκοπεί από την πολιτική συνείδηση του μέσου πολίτη. Στη δημοκρατία οι «φωτισμένες πρωτοπορίες» δεν ευδοκιμούν. Κυκλοφορούν στον χώρο του περιθωρίου, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο ένα φολκλορικό στοιχείο της πολιτικής ζωής. Οι «φωτισμένες πρωτοπορίες» μπορεί να λειτουργήσουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς τις «πρωτοπόρες» ιδέες τους μπορούν να τις επιβάλλουν με τους καταναγκαστικούς μηχανισμούς που διαθέτουν. Στις δημοκρατίες, όμως, οφείλουν να πείσουν για τις απόψεις τους. Και αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας, αυτή είναι η γοητεία της πολιτικής.

Ο ηγέτης των Podemos μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος για την ήττα του κόμματός του. Αν όμως τη «φορτώσει» στους πολίτες, ποτέ δεν θα καταλάβει γιατί έχασε. Ποτέ δεν θα κάνει την αυτοκριτική του και συνεπώς ποτέ δεν θα βελτιωθεί. Μήπως αυτή η πορεία σάς θυμίζει κάτι και από Ελλάδα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή