Εργατική Πρωτομαγιά 2021

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παραδοσιακά αιτήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς έχουν ξεθωριάσει, μπρος στα σύγχρονα προβλήματα της εργασίας τον καιρό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η ανθρώπινη εργασία αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από μηχανήματα. Οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους. Στα Τρίκαλα κυκλοφορούν λεωφορεία χωρίς οδηγό. Το Δημόσιο έχει μετασχηματίσει 1.500 υπηρεσίες που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 94 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι το 2030 θα χάσουν τη δουλειά τους 800 εκατ. άνθρωποι. Πρόκειται για τους νέους Λουδίτες που θα καταστρέφουν μηχανήματα και ρομπότ; Η εκπαίδευση και η κατάρτιση γίνονται θέμα ζωής και θανάτου για εργαζομένους και για ανέργους. Επιπλέον, συχνά το καθεστώς του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία συγχέονται. Οι τράπεζες, πιεζόμενες από τα κόκκινα δάνεια, δεν στηρίζουν τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν στέγη, όπως σωστά παρατηρεί το ΚΙΝΑΛ. Και η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί δυσεύρετες επενδύσεις, οι δε συντάξεις απαιτούν να ορίσουμε εκ νέου τι σημαίνει γήρανση.

Οταν αυτά και άλλα θεμελιώδη εργασιακά ζητήματα παραβλέπονται, η εργατική Πρωτομαγιά δεν ενδιαφέρει καθόλου τους εργαζομένους, ιδιαιτέρως τους ακομμάτιστους νέους. Δικαίως αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους. Ενδιαφέρει μόνο τα κόμματα της Αριστεράς για να μετρούν τους στρατευμένους που κουβαλούν στις πορείες και κάποιες οργανωμένες συντεχνίες που πιέζουν και εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για προνόμια εις βάρος της κοινωνίας. Το απέδειξαν με τον κατακερματισμό της δράσης τους και την ανευθυνότητα των διεκδικήσεών τους. Στάθηκαν ανίκανοι να οργανώσουν μια κοινή ημέρα εργατικής διεκδίκησης. 

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο που συνεχώς βουλιάζει, ο κ. Τσίπρας έδωσε –α λα… Σαντάμ Χουσεΐν– τη «μάχη των μαχών», επιλέγοντας το όπλο που του ταιριάζει: τη σωτηρία του οκτάωρου από τα νύχια του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Ακούγεται κωμικό. Ακόμα και να ήθελε ο κ. Χατζηδάκης, ούτε το Σύνταγμα ούτε η Ε.Ε. του το επιτρέπουν.

Αλλοι είναι οι φόβοι κάποιων εργοδοτών, όπως και των εργατοπατέρων και των αριστερών κομμάτων: η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπου κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει ηλεκτρονικά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησής του, με κοινοποίηση στο υπουργείο, και η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία. Δεν μπορείς να εκβιάσεις, να δωροδοκήσεις ή να χειραγωγήσεις έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή