«Πήραμε πίσω τις ζωές μας!»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το κλισέ των τελευταίων ημερών. Η λογική λέει ότι δεν μπορείς να πάρεις κάτι πίσω, αν προηγουμένως δεν το έχεις χάσει. Και ουδείς έχασε τη ζωή του, πλην των άτυχων συνανθρώπων μας που απεβίωσαν λόγω της COVID-19. Αντιλαμβάνομαι το καθ’ υπερβολήν λεκτικό σχήμα, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι το εννοούν. Δεν υπερβάλλουν. Προφανώς ο υποχρεωτικός περιορισμός στο σπίτι, η έλλειψη κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων, η αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η απαγόρευση των μετακινήσεων, όλα αυτά για κάποιους, ίσως τους περισσότερους, σηματοδοτούν μια δραματική αλλαγή στον τρόπο της ζωής τους, που ισοδυναμεί με την απώλειά της. 

Βεβαίως, όποιος αισθανόταν ότι χάνει τη ζωή του με το lockdown είχε πολλές δυνατότητες και τρόπους να την επανακτήσει πάνω σε άλλη βάση, προσαρμοσμένη στη νέα κατάσταση. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος προσαρμόζεται εύκολα και το έχει αποδείξει. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η προσαρμογή του είναι και δημιουργική, καθώς του δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές του εαυτού του. Σήμερα, αισθάνονται πως έχασαν τη ζωή τους μόνο όσοι λύγισαν μπροστά στις δυσκολίες που έφερε η πανδημία. Οσοι παραιτήθηκαν από την πρόκληση της δημιουργικής προσαρμογής. 

Σε αυτόν τον ένα χρόνο εγκλεισμού στο σπίτι, μας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουμε δεκάδες βιβλία, να απολαύσουμε εκατοντάδες ταινίες, να εξοικειωθούμε με την ψηφιακή επικοινωνία μέσω Ζoom, το οποίο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Να ανακαλύψουμε την αερόβια άσκηση, να επανεκπαιδευτούμε στη συνύπαρξη διαρκείας με τα οικεία μας πρόσωπα, η οποία προηγουμένως είχε περιοριστεί σε λίγες ώρες ή και στιγμές την ημέρα. Και, ίσως το κυριότερο, να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας, ισορροπώντας σε νέα επίπεδα. Προσωπικά, απέκτησα, και καλλιέργησα στη συνέχεια, την κουλτούρα της μοναχικότητας, πολύτιμο στοιχείο για την υπόλοιπη ζωή μου. 

Ολα αυτά, όσοι αισθανόμαστε ότι τα κατακτήσαμε σε αυτόν τον ένα χρόνο του εγκλεισμού, θα πλουτίσουν τη ζωή μας από εδώ και μπρος. Προσωπικά, δεν θα αφήσω να χαθεί καμιά από αυτές τις κατακτήσεις μου. Βγαίνω πλουσιότερος από τις καραντίνες και σοφότερος. Εχουν πέσει σε κατάθλιψη μόνον αυτοί που δεν είχαν καλή σχέση με τον εαυτό τους ή τις δυνάμεις να ανακαλύψουν και να απελευθερώσουν τις κρυμμένες πτυχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή