Θεωρείο (03/06/21)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταστροφή Τσαβούσογλου

Στα ψιλά περνάει συνήθως το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας που ετοιμάζει ο Ερντογάν και απέχει πολύ λίγο από τα κυπριακά παράλια. Η Ελλάδα έχει θέσει το θέμα ουκ ολίγες φορές και μάλιστα ο Νίκος Δένδιας προσφάτως, με αφορμή την επέτειο του Τσερνόμπιλ, είχε ζητήσει από την Τουρκία να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες ώστε να ξέρουν τι γίνεται με ένα τόσο σοβαρό θέμα στη γειτονιά μας. Και όμως, η Τουρκία μέχρι προσφάτως αρνείτο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα υπήρξε μεταστροφή, αφού, όταν ο Δένδιας έθεσε ξανά το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν πιο συνεννοήσιμος καθώς αποδέχΘηκε να ενημερώσει αναλυτικά για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Και αυτό η ελληνική πλευρά το εξέλαβε πολύ θετικά.

Σενάρια

Από τη μία, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, που από μόνη της αποτυπώνει το φινάλε μιας πολιτικής καριέρας. Από την άλλη, την ίδια ημέρα, ο υιός Σαμαράς ανήρτησε μία φωτογραφία στα social media με τον πατέρα του. Ο συνδυασμός έκανε πολλούς να φτιάξουν σενάρια περί πιθανής διαδοχής του Σαμαρά από τον γιο του. H αλήθεια είναι πως ο Κώστας Σαμαράς είναι πολύ νεαρός, μόλις 24 ετών, αλλά και ο πατέρας του εξελέγη βουλευτής πολύ μικρός, στα 26 του χρόνια.

Ο πάγκος

Συχνά-πυκνά λέγεται –και η στήλη το έχει γράψει– πως η Ν.Δ. στερείται «πάγκου»· δηλαδή καλών στελεχών, πλην των υπουργών, που μπορούν να σταθούν σε ένα πιο υψηλό επίπεδο. Βλέποντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ τον Αγγελο Τσιγκρή, βουλευτή Αχαΐας, να μιλάει για το οργανωμένο έγκλημα, διαπίστωσα πως υπάρχουν εξαιρέσεις. Σεμνός, συγκροτημένος, γνώστης του αντικειμένου για το οποίο μιλούσε και, κυρίως, χωρίς ακρότητες και κομματικές παρωπίδες, έδειξε πως η Ν.Δ. δεν είναι τόσο γυμνή στελεχιακά όσο υποστηρίζουν κάποιοι.

Πράσινο, αλλά όχι… ΠΑΣΟΚ

Eνα σαφές υπονοούμενο άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με κατοίκους της Αστυπάλαιας στη Χώρα του νησιού. «Κάνουμε το νησί πράσινο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε χαμογελώντας: «Και δεν εννοώ πολιτικά». Η εκδήλωση, πάντως, χθες πήρε άριστα από πλευράς οργάνωσης και εκτέλεσης, με τα εύσημα να κερδίζει από όλους ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη της.

Εξομολογήσεις

Ο Νότης Μηταράκης εξομολογείται σε όλους τους συνομιλητές του πως στο μεταναστευτικό το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι πλέον η Τουρκία, αλλά η… Γερμανία. «Ζορίζονται πολύ», λέει ο υπουργός, καθώς με την επιτάχυνση της απόδοσης ασύλου φεύγουν πολλοί πρόσφυγες για τη Γερμανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή