Θεωρείο (15/06/21)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα Ερντογάν

Αλλαγή προγράμματος υπήρξε τελευταία στιγμή με αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο. Ενώ η συμφωνία ήταν στη συνάντηση να βρίσκονται μόνο οι δυο τους με μεταφραστές, τελικά ο Ερντογάν ήθελε μαζί του τον έμπιστο συνεργάτη του Ιμπραήμ Καλίν, ζητώντας να εκτελέσει χρέη μεταφραστή. Ετσι, από την ελληνική πλευρά συμμετείχε και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Ηθελε μάρτυρες

Εμπειρες διπλωματικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν στη στήλη πως ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε τον στενό του συνεργάτη μαζί όχι μόνο για μεταφραστικούς λόγους, αλλά και για την ασφάλεια των… μαρτύρων. Πάντα σε μία συνάντηση που είναι περισσότεροι των δύο, υπάρχει η δυνατότητα να επικαλεστείς, ο μη γένοιτο, τους έτερους παρόντες.

Διπλό χτύπημα

Μέσα σε λίγες μόνον ώρες, ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε διπλό μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Ο πρώην ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άσκησε σφοδρή κριτική στη Βόρεια Μακεδονία για το όνομα με το οποίο συμμετέχει στο Euro. Δηλαδή το σκέτο Μακεδονία. «Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών», σημείωσε ο Κοτζιάς, επικαλούμενος τις παραγράφους «3.ζ.» και«1.3ζ.» της συμφωνίας, οι οποίες προβλέπουν πως το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό. Την επόμενη μέρα, ο Κοτζιάς επανήλθε με ανάρτησή του, που απευθυνόταν στο… εσωτερικό, και με την οποία κατηγορούσε «δεξιά και ακροδεξιά» έντυπα που υποστηρίζουν, όπως αναφέρει, τον πιο ακραίο εθνικισμό κύκλων της Βόρειας Μακεδονίας, για να καταφερθούν για μία ακόμη φορά εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μπαράζ πάντως δημοσίων παρεμβάσεων του Νίκου Κοτζιά το τελευταίο διάστημα δείχνει πως, αν μη τι άλλο, εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Mήνυμα Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης δεν πήρε θέση επισήμως για το συνέδριο των Ιωαννίνων για τη γονιμότητα, που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ή μάλλον πήρε θέση με τον δικό του τρόπο. Το άμεσο και χωρίς καθυστέρηση tweet του Θοδωρή Λιβάνιου, με το οποίο ανακοίνωνε πως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του «πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», ήταν ουσιαστικά η παρέμβαση του Μαξίμου για το θέμα, καθώς ο Λιβάνιος θυμίζω πως είναι παρά τω πρωθυπουργώ. Και ήταν βεβαίως και ο… τρόπος της κυβέρνησης να πει στους υπουργούς και στα στελέχη του που συμμετείχαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Οπερ και εγένετο.

Quiz

Κορυφαίος υπουργός, που μέχρι πρόσφατα είχε «κλείσει» την εκλογική περιφέρεια όπου θα πολιτευόταν, κάνει δεύτερες σκέψεις και έχει αρχίσει να μετριέται και στα νότια της Αθήνας, να δει μήπως εκεί είναι πιο ευνοϊκά τα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή