Θεσσαλονίκη με άρωμα Χόλιγουντ

Θεσσαλονίκη με άρωμα Χόλιγουντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερχόμενο διάστημα και για περίπου ένα μήνα η Θεσσαλονίκη θα κινείται σε χολιγουντιανούς ρυθμούς. Από τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα αρχίσουν στην πόλη και στις παρυφές της (Περαία, Θέρμη, δέλτα Αξιού) τα γυρίσματα της αστυνομικής ταινίας δράσης «Barracuda» με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας και άλλους αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και Ελληνες ηθοποιούς και κομπάρσους. Δίχως αμφιβολία, θα είναι για τη Θεσσαλονίκη το γεγονός της χρονιάς. 

Η παρουσία και πολυήμερη παραμονή στην πόλη εκατοντάδων συντελεστών του φιλμ συνεπάγεται άμεσα οφέλη (οι μεγάλες παραγωγές ξοδεύουν χρήμα) για την τοπική οικονομία, αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Οσο το ότι η Θεσσαλονίκη τοποθετείται, μέσω μιας τέτοιας παραγωγής, στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, και μέσω αυτής μπαίνει σε εκατομμύρια οθόνες σε όλον τον πλανήτη, απογειώνεται διεθνώς η αναγνωρισιμότητά της, η τουριστική της εικόνα φτάνει πιο μακριά και γίνεται πιο λαμπερή. 

Παραδείγματα δικά μας; Ο τουρισμός στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αυξήθηκε κατά 7% με το που άρχισε η προβολή του «Mamma Mia»· η Ρόδος έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1959 από τη δωρεάν διαφήμιση που της έκαναν τα «Κανόνια του Ναβαρόνε»· το «Απέραντο γαλάζιο» έβγαλε από την απομόνωση την Αμοργό και την κατέστησε από άγονη γραμμή σε τουριστικό προορισμό στις Κυκλάδες· με τον «Αλέξη Ζορμπά» εξακολουθούμε να «πουλάμε» ακόμη και σήμερα την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Η Θεσσαλονίκη έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επενδύσει στις οπτικοακουστικές παραγωγές, να εξελιχθεί (και) σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο, και πρέπει να την αρπάξει από τα μαλλιά. Οπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βαρκελώνη, και σήμερα απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα στη Θέρμη στούντιο χολιγουντιανής εταιρείας, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση σειράς τηλεοπτικών και άλλων κινηματογραφικών παραγωγών, που φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για καλό σημάδι. Τώρα με τα γυρίσματα του «Barracuda», η πόλη θα δώσει εξετάσεις. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει η μίζερη λογική της αρπαχτής, να τους τα «πάρουμε» και ας πάνε από εκεί που ήρθαν, δηλαδή. Ούτε να βγούμε στα «κάγκελα», αν χρειαστεί π.χ. για λίγες ώρες να κλείσει η Τσιμισκή για κάποια γυρίσματα – εξάλλου, κλείνει σχεδόν καθημερινά και με τριάντα διαδηλωτές, χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς. 

Ολοι αυτοί που θα καταφθάσουν, δεν έρχονται να αρπάξουν. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει όλο το γεγονός και να δείξει το φιλικό της πρόσωπο. Προς το συμφέρον της θα είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή