Θεωρείο (04/07/21)

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόλπο γκρόσο» με Κόρμαν  

Η Αθήνα ήταν η δεύτερη πόλη, μετά τη Ρώμη, που επισκέπτεται ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν μετά την εκλογή του. Και αυτό δεν είναι τυχαίο και θα σας πω γιατί. Μετά την απόσυρση της Διαμαντοπούλου και ενόψει της τελικής μάχης μεταξύ του 51 ετών Αυστραλού και της 53χρονης Σουηδής Σεσίλια Μάλμστρεμ, οι εισηγήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού έπεφταν βροχή. Οι περισσότερες ήταν να κινηθεί η Ελλάδα προς τη Σουηδή λόγω… Ευρώπης. Ο Μητσοτάκης το ζύγισε πολύ, έκανε και… ρεπορτάζ για την Ευρωπαία, η οποία δεν έχει και τα καλύτερα αισθήματα για την Ελλάδα, και πήρε την απόφαση να στηρίξει τον Αυστραλό. Και του βγήκε. Αποτέλεσμα είναι ο Κόρμαν, ο οποίος εξελέγη οριακά, να εκτιμά πολύ την ελληνική στήριξη, εξ ου και η Αθήνα ήταν στις πρώτες του επιλογές.  

Κοινό στοιχείο

Μητσοτάκης και Κόρμαν έχουν ένα κοινό: ίδια γεωπολιτική αντίληψη των πραγμάτων, καθώς ο Αυστραλός εκπροσωπεί μια αλλαγή πλεύσης έναντι της Κίνας, την οποία σε μεγάλο βαθμό συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός.  

Δύο σε ένα 

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε και έφερε εις πέρας τη δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει τώρα την Αρχή εναντίον του ξεπλύματος χρήματος. Ο Μάκης Βουρλιώτης ήταν ο άνθρωπος στον οποίον ανέθεσε την υπόθεση, με βάση τα στοιχεία που της είχε παραδώσει ο Νίκος Δένδιας, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οταν ρωτήθηκε η ίδια, κάποια χρόνια μετά, γιατί τον επέλεξε για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, απάντησε «γιατί είναι δημοκρατικό παιδί και έχει τσαγανό».

«Ισραηλινό» γεύμα

Δείπνο με άρωμα Ισραήλ θα παρατεθεί με πρωτοβουλία της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου την Τρίτη το βράδυ στην Αθηναϊκή Λέσχη. Η ομάδα φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ θα βρεθεί από κοντά με επίσημους προσκεκλημένους τον Ισραηλινό πρέσβη Γιοσί Αμράνι και τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Η Αννα-Μισέλ ήταν κατάλληλη, όπως μου λένε, να οργανώσει αυτό το γεύμα καθώς κατάγεται από την Ηπειρο, που έχει τον πρώτο εκλεγμένο Εβραίο δήμαρχο, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις ευρύτερα με τους Ισραηλινούς.

«Γαλάζια» Κρήτη

Μου το μετέφερε δημοσκόπος που συνήθως πέφτει μέσα στα συμπεράσματά του. «Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τη Ν.Δ. τόσο ψηλά στην Κρήτη», μου είπε, και μου εξήγησε από πότε βλέπει αυτή την άνοδο. «Μετά την ανακοίνωση του ΒΟΑΚ, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Κρητικοί πιστεύουν πως αυτό το μεγάλο έργο που ακούνε δεκαετίες, μπορεί να γίνει πράξη. Πρόσθεσε, βεβαίως, πως εάν οι Κρητικοί διαπιστώσουν πως το έργο είναι… «μακέτο», τότε τα ποσοστά της Ν.Δ. θα κάνουν αμέσως βουτιά.  

Προεδρικός

Να σας πω και ένα παρασκήνιο με αφορμή τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ξάνθη για επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη τη Θράκη. Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ λέγεται Βασίλης Κοτρώνης και είναι από τους παλαιούς και πιο κοντινούς ανθρώπους του προέδρου από το μακρινό 2004, όταν ο Κυριάκος έμπαινε στην πολιτική. Πρόκειται για έναν μάχιμο πολιτικό μηχανικό, που ουδέποτε πήρε πολιτική θέση, αλλά ήταν διαχρονικά στο πλευρό του Μητσοτάκη ως φίλος και ως στέλεχος της αγοράς. Το γεγονός, δε, πως είχε πάντα το επάγγελμά του ως άμεση προτεραιότητα και δεν είναι αυτό που λέμε «κομματικός παράγοντας» έχει φανεί και στα αποτελέσματα στη ΔΕΔΑ, αφού μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάριο Τσάκα έχουν «ξεκολλήσει» πολλά έργα.  

Θα ζητήσει εκλογές

Ολες οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν μια κλιμακούμενη προετοιμασία για τον μέγιστο στόχο κάθε πολιτικού κόμματος: τις εκλογές. Οι συνεχείς εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον πρόεδρο, με αποκορύφωμα την τελευταία που αφορούσε τον κόσμο της εργασίας και στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «υποσχέθηκε» κατώτατο μισθό 800 ευρώ και 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πηγή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ μού μετέφερε πως οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής, που θα καταλήξει στις αρχές του φθινοπώρου σε αίτημα για εκλογές. Πιθανότατα στη ΔΕΘ.

Ενότητα  

Ισως είναι και ένας τρόπος αυτός, ώστε ο πρόεδρος Αλέξης να συσπειρώσει το κόμμα του και να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαμάχες που δεν λένε να κοπάσουν. Πασοκογενής του ΣΥΡΙΖΑ μού είπε μάλιστα σχετικά πως «θα φύγω δύο μήνες διακοπές», καθώς η κατάσταση με τις εσωτερικές φράξιες «μοιάζει αδιόρθωτη».

Παράδειγμα  

Δεν είναι, όμως, όλοι έτσι. Να σας πω για ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς συνήθως προβάλλονται μόνο τα αρνητικά. Η Ράνια Σβίγγου, γέννημα-θρέμμα της Αριστεράς, όχι μόνο δεν προκαλεί με ακραίες τοποθετήσεις και αγκυλώσεις του 3%, αλλά ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων λειτουργεί προσθετικά για την αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις. Φαντάζομαι το εκτιμά και ο Τσίπρας.  

Μεταγραφή

Ο διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Στέφανος Καβαλλιεράκης, έχει κερδίσει πόντους (και) σε κυβερνητικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα όχι μόνο λόγω της καλής θητείας του στο ιστορικό μουσείο, αλλά και λόγω της δομημένης παρουσίας του σε πλήθος εκδηλώσεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων ως ιστορικός για το 1821. Δεν θα απέκλεια πως μπορεί όλο αυτό να τον οδηγήσει σε κάποια… μεταγραφή.

Επικοινωνία

Το τηλέφωνο του βουλευτή της Α΄ Αθήνας χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Αιτία του τηλεφωνήματος το γεγονός πως ο Μπογδάνος «σηκώνει» διαρκώς και χωρίς σταματημό το θέμα της εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αθήνας, ασκώντας ενίοτε και κριτική στο αρμόδιο υπουργείο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε μεταξύ τους, αφού η πηγή μου απλώς μου μετέφερε την επικοινωνία. Εντός της εβδομάδας, πάντως, είδα τον βουλευτή της Ν.Δ. στον ΣΚΑΪ να μιλάει ξανά για την εγκληματικότητα, αλλά η κριτική προς το υπουργείο να έχει χαμηλώσει. Που σημαίνει πως το τηλεφώνημα πήγε καλά.

Quiz

Παλαιός βουλευτής της Ν.Δ. έλεγε σε παρέα… βουλευτών πως από Σεπτέμβριο θα μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Πελοποννήσιος

Ο περίφημος πατήρ Αλεξ Καρλούτσος βρίσκεται στα πάτρια χώματα μαζί με τα τρία παιδιά του και τα δέκα εγγόνια του. Ο γνωστός και ως Father Alex επισκέφθηκε το χωριό του, το Λατζόι, κοντά στον Πύργο της Ηλείας. Οταν τον ρώτησαν τα τοπικά Μέσα για την αγάπη του φίλου του, του προέδρου Μπάιντεν, για την Ελλάδα απάντησε: «Ο Μπάιντεν είναι Μπαϊντενόπουλος, όχι Κρητικός Μπαϊντενάκης. Μπαϊντενόπουλος: Πελοποννήσιος, γνήσιος άνθρωπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή