H πολιτικοποίηση του εμβολίου

H πολιτικοποίηση του εμβολίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πάνε πολλά χρόνια, ήταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας που με όχημα το μνημόνιο δημιουργήθηκαν απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις. Δεν χρειάστηκε παρά μόνον ένα «μεσαίο» στέλεχος της Κεντροδεξιάς, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ποντάροντας στον λαϊκισμό και καβαλώντας ένα κύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα. Η πορεία του, βεβαίως, ήταν προδιαγεγραμμένη από τη γέννησή του και πολύ σύντομα ξεκίνησε ο εκφυλισμός του μέχρι την οριστική του διάλυση, αλλά η ζημία είχε γίνει. Γιατί αυτή η αναδρομή; Ο διαχωρισμός, το τελευταίο διάστημα, μεταξύ εμβολιασμένων και μη τείνει να ξεφύγει –για να μην πω πως έχει ήδη ξεφύγει– στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα στενά πλαίσια του εμβολιασμού και να λάβει πολιτικές διαστάσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αντιεμβολιαστές να βρουν την ευκαιρία και να προσδώσουν ευρύτερα αντισυστημικά χαρακτηριστικά στις απόψεις τους και τελικά, εκμεταλλευόμενοι πρόσκαιρες καταστάσεις, να επιχειρήσουν να βρουν πολιτική έκφραση υπό αντισυστημικό μανδύα. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πως ήδη υπάρχει αυτή η προσπάθεια. Το εμβόλιο είναι κάτι ευρύτερο στο δικό τους μυαλό. Συμβολίζει την καταπάτηση δικαιωμάτων, ελευθεριών και αυτοδιαχείρισης. 

Η κυβέρνηση μπορεί να απενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη κοινωνική βόμβα με ορισμένες κινήσεις. Η πρώτη είναι πως δεν πρέπει κανένα κυβερνητικό στέλεχος να κουνάει το δάχτυλο. Μετά ένα μεγάλο διάστημα που οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα lockdowns και την οικονομική και επαγγελματική αβεβαιότητα, οτιδήποτε περιλαμβάνει «απειλές» είναι βέβαιο πως θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η δεύτερη είναι πως η αντιπαράθεση πρέπει να μείνει στο επίπεδο όπου πραγματικά υφίσταται: δηλαδή ως υγειονομική, και να μην πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά όπως ονειρεύονται πολλοί από τους αντιεμβολιαστές. Και η τρίτη είναι να υπάρξει επένδυση στη σωστή και ολόπλευρη ενημέρωση. Πλην των «επαγγελματιών» αντιεμβολιαστών, που βλέπουν πίσω από το εμβόλιο τις πιο απίθανες θεωρίες συνωμοσίας και οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο, υπάρχει μια μερίδα κόσμου που δεν είναι «ψεκασμένοι» και έχουν ανθρώπινες ανησυχίες και φοβίες. Εκεί πρέπει να εστιάσουν η καμπάνια και η ενημέρωση το επόμενο διάστημα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών.  

Το 2021 δεν είναι 2012. Αλλά έχει αποδειχθεί πως υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που πάντα αναζητούν πολιτική έκφραση πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας και την αντισυστημικότητα. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που μόλις το επιτρέψει οριστικά η πανδημία ετοιμάζεται να φύγει εμπρός. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο λάθος με την περασμένη δεκαετία. Τότε οι πιο συνετοί έλεγαν πως ο καλύτερος τρόπος για να φύγουμε από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσουμε γρήγορα. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν και η διαμάχη έγινε πολιτική. Σήμερα ο πιο γρήγορος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία είναι να κάνουμε το εμβόλιο. Ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή