Θεωρείο (09/07/21)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To παρασκήνιο της αναβολής

Ο Ανδρέας έλεγε πως τα μπάνια του λαού είναι ιερά. Κάμποσα χρόνια μετά, φαίνεται πως η ρήση αφορά και τα μπάνια των βουλευτών. Θα καταλάβετε τι εννοώ παρακάτω. Πάμε πρώτα στα γεγονότα: Σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπ. Εργασίας με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έφερε το νομοσχέδιο άμεσα στην Ολομέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας απάντησε σε ανάλογο ύφος, λέγοντας πως η υποτιθέμενη αλλαγή σχεδιασμού είναι μόνο στη φαντασία της αξ. αντιπολίτευσης και το νομοσχέδιο θα κινηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος: την επόμενη εβδομάδα τελειώνει η διαβούλευση, μετά θα κατατεθεί στη Βουλή και απλώς δεν θα έρθει στην Ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή, αλλά μόλις ανοίξει και πάλι μετά τη θερινή ανάπαυλα. Και εδώ έρχονται τα… μπάνια. Η Βουλή θα έκλεινε βάσει προγραμματισμού στις 6 Αυγούστου και το νομοσχέδιο θα συζητείτο κανονικά. Τελικά, έπειτα από… απαίτηση των βουλευτών, η Βουλή θα κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 30 Ιουλίου. Εξ ου και η Διάσκεψη το πήγε για αργότερα. Αρα, η άτακτη υποχώρηση που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ισχύει, αλλά για άλλους λόγους. Είναι άτακτη υποχώρηση για ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα.  

Με Σταϊνμάγερ

Χθες είχαμε τη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών –Βαλτική, Αδριατική, Μαύρη Θάλασσα– στη Σόφια. Πρόκειται για φόρουμ 12 κρατών της Ε.Ε., στον άξονα Βορρά – Νότου, όπου συζητούνται θέματα ανάπτυξης. Η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα στις 12, αλλά συμμετείχε ως προσκεκλημένη χώρα έπειτα από πρόσκληση του Βουλγάρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ. Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιακής πολιτικής. Εκεί είχε και δύο συναντήσεις πολύ ενδιαφέρουσες: μία με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ, που ήταν επίσης προσκεκλημένος, και μία με τον Πολωνό πρόεδρο Αντζεϊ Ντούντα. Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευσαν ο υφυπ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία Δημήτριος Χρονόπουλος και ο γ.γ. της Προεδρίας, πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Καθ’ ύλην…

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ένας των επιστημόνων. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα στείλουν μήνυμα στην Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να βρεθούν στη ΔΙΣ λόγω της θέσης τους, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος: αμφότεροι διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, ο μεν υπουργός έχει στενή προσωπική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο από τα πρώτα του πολιτικά βήματα, για τον δε Σωτήρη Τσιόδρα δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς είναι γνωστή η σχέση του με την Ορθοδοξία.  

Προβληματισμός

Πάντως να ξέρετε πως στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένοι τελευταία από τη στάση της Εκκλησίας. Θεωρούν πως, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, πολλοί ιεράρχες όχι μόνο δεν βάζουν πλάτη στην εκστρατεία για τον εμβολιασμό, αλλά αντίθετα τον σαμποτάρουν με τον τρόπο τους. Ο Ιερώνυμος έχει άλλη άποψη, είναι υπέρ, αλλά δεν ξέρω σε τι βαθμό μπορεί να την περάσει.  

Τετ α τετ για Δυτ. Βαλκάνια

Ενα ξεχωριστό τετ α τετ είχε χθες ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Ο Μητσοτάκης είχε σύντομη συνάντηση με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση βεβαίως στους τομείς οικονομίας και ενέργειας. Ο Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες, επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων από την Ε.Ε., με δεδομένο βεβαίως πως θα εκπληρωθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, ενώ τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή